Amikor jön a visszautasíthatatlan ajánlat

0

Az 1988-as szöuli olimpián Széchy Tamás legfontosabb segítője a vízparton az akkor 33 éves Gyertyánffy Tamás volt. A fiatal szakember aztán fogta magát, és a következő év elején elment Olaszországba, ahonnan nem is jött vissza tavalyig.

Az 1988-as szöuli olimpia magyar szempontból minden idők egyik legsikeresebb játéka volt, nem utolsósorban a négy aranyat szerző úszóknak köszönhetően.

Két nagy műhely volt, Széchy Tamás mellett Kiss Lászlóé, aki Egerszegi Krisztinát és Güttler Károlyt készítette fel. Előbbi csapatához tartozott a már világbajnok Darnyi Tamás, és Szabó József.

Darnyi Tamás végül 200 és 400 vegyesen nagy fölénnyel és világrekorddal nyert, Szabó József pedig 200 mellen nagy csatában a világcsúcstól kevéssel elmaradva lett első.

A pályája elején járó Gyertyánffy Tamás tehát a legsikeresebb magyar úszóedző bizalmi embere, jobbkeze volt, aki napi 10 órát töltött a versenyzőkkel, minden rezdülésüket ismerte, és Széchy Tamás jó eséllyel a majdani utódát látta benne.

Aztán Gyertyánffy Tamás 1989. január elsején elment, Olaszországban folytatta. Akkor még külön engedély kellett a külföldi munkavállaláshoz, nem volt szabad mozgás, akkor még határok is voltak Európában.

Ma már nincsenek határok, úgyhogy keress külföldi állást a Határátkelőn!

„Nem volt problémám Széchyvel, egyszerűen csak úgy éreztem, hogy az olasz ajánlat vissza nem térő, egyedül építhetek egy klubot. Megvalósíthatom a meglátásaimat, az elgondolásaimat. (…) Azt hittem, pár évig tart az olasz kaland, és esetleg utána majd egyszer még újra együttműködünk, végül 27 év lett belőle” – nyilatkozta most az Indexnek.

Gyertyánffy Tamás végül tavaly, a riói olimpia után jött el Olaszországból, elfogadta a Győr ajánlatát, Petrov Iván vezetőedző hívását, aki mentorként tekintett rá már az olimpia előtt is.

Mint elmondta, hazajövetelében jelentős szerepet játszott a hazai világbajnokság, mert 1988 óta nem dolgozhatott a hazájáért.

A teljes beszélgetést az Indexen olvashatjátok el, érdemes.

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

Share.

About Author

Leave A Reply