Amikor Isztambult elárasztja a hó

0

A török nagyvárosról nem feltétlenül a hatalmas havazás jut elsőként az ember eszébe, pedig ha ott esik, akkor aztán nagyon esik – derül ki CyberMancs írásából. 2017-ben pl. 134 cm hó esett le pár nap alatt.

„Az ország észak-keleti vége az, ahol általában már szeptemberben leesik a hó (innen tudják, hogy vége a nyárnak). Ez azért még nem jelenti azt, hogy a helyiek rövid ujjúról hosszúra váltanának, pláne nem azt, hogy előkeressék a téli kabátot. Azt majd csak akkor, ha már -10 fok alá esett a hőmérséklet. -15 foknál meg felveszik a sapkát…

Persze amikor megjön a hó, erről Isztambulban mindenképpen hírt kell adni. Mégiscsak az első hó az országban. Érezzék az emberek, hogy elindult már a tél, úton van. A 34 fok már csak illúzió, ideje elővenni a téli cipőket…

Ilyenkor általában kiküldenek a terepre a TV-től valakit. Valakit, aki még soha életében nem látott havat, és már a 40 fokban is fázik. Valakit, aki olyan nagyon nem fog hiányozni, ha elveszne a hóban.

Ez a valaki pedig lelkesen közvetít arról, hogy megtalálta az első hópelyhet, megtalálta az első jégcsapot, megtalálta az első jégbuckát, megkapta az első hógolyót a vigyorgó iskolásoktól. Amit utána több száz követ.

Riporterünk igencsak kilóg a sorból a rikitó téli ruhájával, mintha csak az Antarktiszra menne felderítőnek. Miközben a helyi lakosok még mindig rövidujjúban vannak. (…) Majd telnek-múlnak a hónapok. Isztambulban közben beköszönt a mediterrán tél. Ez azt jelenti, hogy megjelenik a csapadék.

Már szeptemberben elkezdődik az esős időszak, ami kb. májusig tart. De azz első időszakban még több hetes szünetekkel lehet találkozni. Olyankor akár ki is lehet feküdni a Boszporusz partjára (kifeküdni persze később is ki lehet, max. az ember odafagy). És ha ez a napfényes szünet decemberre esik, akkor a Karácsonyt is rövid ujjúban lehet tölteni.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ha viszont esik az eső, akkor 5-15 fok körül mozog a hőmérséklet. Ezért még a hideg időben is pont azon a határon felül vagyunk, amikor már a hó esne. Így marad a végtelen eső. Nem kis mennyiségben.

Amennyiben viszont egy kicsit is lehűl az idő, mindjárt átcsap hóba. És az fog hasonló intenzitással esni. 2017-ben pl. 134 cm hó esett le pár nap alatt.

Márpedig ha a hó esik, akkor azt komolyan teszi (éppen annyira, mint ahogy azt az eső teszi). Ez nem olyan, hogyan kicsit befehéredik a fekete aszfalt, és máris megáll az élet. Hanem itt tényleg annyi hó lesz, hogy nem lehet tőle mozogni. Leginkább a Boszporusz-hidak a kritikusak, mert ha valahol, hát a Boszporuszon tényleg tud a hó esni.

A Boszporusz-hidak használhatatlanok lesznek, ahogy rövid idő múlva a hajók is. Marad 1 metró, és 1 alagút, ami összeköti a két kontinenset. Nem sok 5-7 millió embernek. De valójában a legkisebb utcáig mindenhol beáll a közlekedés.

A dugó csökkentése érdekében, amint elkezdődik a havazás, mindjárt bezárnak az iskolák. Ezzel máris több millió embert, azaz gyereket lehet eltávolítani az utakról. Bár ők otthon a nagymama tepsijével felszerelkezve pár perc múlva újra megjelennek, immár a meredek kisutcákban.

Ha pedig tényleg látszik, hogy eldurvul a helyzet, akkor az üzletek is bezárnak. Mindenki örül, ha egyáltalán haza tud érni. Vagy legalább valamelyik ismerősénél tud aludni.

Éppen e miatt Isztambulban kiemelten fontos, hogy tudjuk, jön a hó. Míg az ország észak-keleti végén hó esetén az emberek egyszerűen csak hólapáttal kelnek fel, addig Isztambulban tényleg megáll az élet.

Amint látszik, hogy belátható időn belül megkezdőik a havazás, a különböző tv-társaságok kimennek a zöldbe, hogy ott várják meg, míg minden fehér lesz. Vannak megszokott helyeik, amelyek magasabbak, hidegebbek Isztambulnál, így biztosak lehetnek benne, hogy ők kapják az első havat. És ebből majd csinálnak egy jó kis műsort.

Természetesen ide is egy olyan lelkes ember érkezik riporternek, akinek ez lehet élete első hava, jege, zúzmarája. Így mindenről jó részletesen tud beszámolni.

Egyik évben nagyon izgalmas volt látni, ahogy emberünk találkozik egy befagyott patakkal. Először egy korhadt ággal bökdösi, hátha sikerül betörnie a jeget. Mivel nem járt sikerrel, köveket kezdett dobálni, majd pedig a saját testi épségét nem féltve, ő maga is jégre szállt.”

A teljes posztot érdekes képekkel itt találod.

Ingyen lakhatás Írországban némi munkáért

Share.

About Author

Leave A Reply