Amikor az éhezés a karácsony

0

A most kezdődött Ramadán nekünk, akik csak kívülről szemléljük, leginkább szenvedésnek hangzik, hiszen böjtölni kell. Érdekes módon a törökök viszont úgy várták, mint a gyerekek a Karácsonyt – derül ki az Isztambul infó blogról.

„Mint minden évben, az idei Ramadánnak is van egy különlegessége: ez lesz a leghosszabb! Június 26-án összesen 17 órát és 25 percet kell majd várni a reggeli és a vacsora között. Ilyen hosszú ideig nincs evés, nincs víz. És nincs házasélet se (háznélküli se). Ki-ki döntse el maga, melyiket a legnehezebb betartani…

E mellett nincs dohányzás sem, egyes közösségekben pedig még a zene hallgatása, az ének és a tánc is tilos. Szerintem a Facebook böngészését is nyugodtan fel lehetne venni a tiltólistára… Na az lenne aztán a kihívás!!

Viszont a leghosszabb böjt az utolsó napra esik. Vagyis addigra már bőségesen belejövünk a nélkülözésbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Ramadán szépen lassan kikúszott a nyárból.

Most már olyan döglesztő meleg sincs (de ezt még meglátjuk), és a böjt ideijei is egyre rövidülnek. Mígnem majd több év múlva eljutunk oda, hogy az egész télen lesz. Az meg már igazán könnyűnek ígérkezik.

Az, hogy roppant korán kell kelni, más dolgokat is magán vonz. Az első napon hajnali 3:36-ig be kell fejezni mindenféle evést és ivást. Meg az egyéb élvezetes dolgokat. No meg a fogmosást is, hiszen az csalás, hogy a foghézagok között elrejtünk egy dinnyét, hogy azt majd délben megeszegessük…

Ehhez viszont, ha nem akarunk rohanni, akkor legalább 1 órával korábban fel kell kelni. De még jobb, ha inkább másfél, két órával korábban. Azaz olyan hajnali 2 környékén már érdemes leülni az asztalhoz.

Hajnali 2-kor… Próbáltál már hajlani 2-kor enni? Nem arra gondolok, amikor az ember egy kicsit nassolna, és éjjel kicsit pakolászik a hűtőben. Itt annyi kalóriát kell magunkba pakolni, amennyi kitart estig… Kb. este 9-ig.

Igen, ott a másik oldal is, az este 9. Ilyenkor fogunk vacsorázni. Az első napokban bizonyára túlságosan sokat is. De később, ahogy a szervezet belejön a nélkülözésbe, már normális mennyiséget eszünk. De akárhogy is, az eltart egy kis ideig… 2 órát legalább…

Utána pedig török szokás szerint még csipegetünk egy kicsit, jön egy tea, egy kis süti, egy kis kávé, na még 20 csésze tea, no egy börek, de van ám gyümölcs is. Aztán olyan éjfélre eljutunk arra a pontra, hogy most már tényleg elég lesz… De igazándiból nem! Még eszünk egy kicsi magokat, iszunk némi teát, stb…

És amikor már a normális ember (még isztambuli mérték szerint is) végre menne aludni, akkor az ágy helyett a konyhába megyünk. Mert ideje reggelizni! Ha kihagyjuk, holnap nagy bajban leszünk… No de ki tud enni ilyenkor? Éppen most fejeztük be a vacsorát…”

Természetesen érdemes elolvasni a teljes posztot most is, itt tehetitek meg.

(Fotó: Subcommandante)

http://isztambul.info/blog/2017/05/26/ramadan-ramazan-2017-start-holnap/#more-11255

Share.

About Author

Leave A Reply