Amikor a bevásárlás is kultúrsokk

0

Hoors kalandjai közül a nagyvilágban ma arról olvashatunk, hogy már egy bevásárlás is komoly próbája lehet egy különbözős kulturális háttérrel érkező pár tagjainak. Ki, mit szeretne kihozni a tevékenységből? Előre tervezünk vagy élünk a mának?

Az ember nem is gondolná, hogy az olyan egyszerű hétköznapi dolgok, mint a bevásárlás, vitára adhatnak okot, amíg meg nem próbálja lebonyolítani ezt egy teljesen más kultúrából származó partnerrel.

„Én egy olyan országból jövök, ahol teljesen normális 50 kilós kiszerelésben tárolni otthon a kristálycukrot és a lisztet, az olajat kartonnal, a krumplit meg 25 kilós zsákban venni. Csak, hogy legyen otthon. (…)

Azt már korábban is észrevettem, hogy a mediterrán és trópusi vidékek lakói nem nagyon aggódnak a kaja miatt. A mediterrán vidékek még csak hagyján, de a trópusiak kifejezetten a mának élnek ilyen szempontból. Ezt már Tahitin (pontosabban Manihin) is megtapasztaltam, mikor vendéglátóim üres rizsen és nyers halon éltek 2 hétig, mert a havi bevásárlást felették a hónap elején, újabb kajaszállítmány meg csak a következő hónapban érkezett a szigetre. (…)

Sokat gondolkodtam rajta, miből eredhet ez a nem előrelátó gondolkodásmód, és csak a klímával és a történelemmel tudom összefüggésbe hozni. (…)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hangya és egy tücsök, akik összeköltöztek. A tücsök egész nap muzsikált dolgozott, a hangya meg henyélt intézte a bevásárlást és főzést. Minden jól működött, amíg a hangya egyedül járt a boltba, ám egy napon a tücsök is vele akart tartani. (…)

(…) Mennek tovább a húsok felé.

– Vegyünk darált húst! – lelkesedett a hangya. – Csinálok megint olyan bélszínre hajazó vacsorát, amit úgy szerettél.
– Nem csirkét eszünk ma?
– De. Nem mára gondoltam. Valamikor a héten.
– Én nem kérek.

A hangya nem értette a szitut, hiszen a múltkor azt kérte a tücsök, hogy süssön majd megint olyan húst. Ezek szerint mégsem ízlett neki? De akkor miért mondta? (…)

Az eredeti posztot, és hogy hogy végződött a vásárlás, azt ide kattintva olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply