Amikor 10 millió ember egyszerre elindul

0

Képzeljük el, hogy egy magyarországnyi ember egyszerre fogja magát és útnak indul, mindezt ráadásul egyetlen autópályán teszi. Durva, nem? Pedig a napokban pontosan ez történt Isztambulban – számolt be az Isztambul info oldal.

Persze nem kell semmilyen katasztrófára gondolni, csupán annyi történt, hogy most volt az Áldozat Ünnepe, ami az iszlám vallás második legnagyobb ünnepe. Ebben arra emlékeznek a hívők, hogy Ábrahám hajlandó lett volna a fiát feláldozni Istennek.

„Az emlékezés most is áldozattal jár. A hívők egy nagyobb testű négylábút (tehenet, bikát, kecskét, birkát, tevét, stb..) áldoznak fel. A húsát pedig 5 részre osztják: egy részt kap, aki az áldozatot kérte; egy részt kapnak a közeli rokonok; egy részt a távolabbiak; egy részt az ismerősök; és egy részt az ismeretlenek (jellemzően a szegények). (…)

Az Iszlámban minden komolyabb ünnep központjában a család van. És mint láttuk, az áldozati hús egy részét is a rokonok kapják. Úgyhogy amikor ilyen ünnep van, akkor a törökök végiglátogatják a rokonaikat, ismerőseiket.

Igen ám, de az átlag töröknek olyan 300-500 rokona van! És ha mindenki nekiállnak mindenkihez elmenni, óriási kavarás lenne (még török szemmel is). És a látogatások egész biztosan a következő ünnepig elhúzódnának.

Szívesen élnél külföldön? Keress mellé munkát könnyen, gyorsan!

Éppen ezért az a szokás, hogy minden rokon a legidősebbnél gyülekezik. Végül is a fiatalok azok, akik könnyebben mozgósíthatók. Úgyhogy az első 2-3 napban mindenki ugyan arra a helyre látogat el.

De persze a sütés-főzésbe, tea-kávé készítésébe mindenki besegít (kivéve a férfiakat, mert ők nem értenek az ilyen finom munkát igénylő dolgokhoz. Kivéve, ha már 2 perce a sivatagban vannak).

Az embernek nemcsak egy irányba vannak rokonai. És vannak ismerősök és barátok is. Megvan enne a sorrendje, miként látogatják végig az emberek egymást. És minden helyen természetesen bőséges étel várja a vendégeket. Az Áldozati Ünnepre való tekintettel pedig a frissen vágott állatból készült pörköltet kapják. Mindenhol.

Naponta átlagban 6-8 helyre látogatnak el a törökök. És ugye illetlenség lenne, ha csak 3 tállal ennének a háziasszony remekművéből. És a süteményt sem szabad ám visszautasítani.

Oké, akkor most néhány száraz adat:

Isztambul hivatalos lakossága 14 millió

Ebből hivatalosan 11 millió olyan, aki első-második-harmadik generációs vidéki.

Vagyis olyan 9-10 millió ember él Isztambulban, akinek a nagyszülője valahol kint lakik az erdőben, hegyekben.

Úgyhogy ennyi ember az ünnepekkor mind felkerekedik, hogy elhagyja a várost.

Ehhez van 1 (egy) darab autópálya, mivel Isztambul az ország sarkában helyezkedik el.

A jó hír, hogy miután mindenki elment, Isztambulban csend és nyugalom van. Csak éppen nyitott üzlet nem található.

Van annak egy hangulata, amikor az ember már 10 órája megy az augusztusi hőségben az autópályán és még csak 40 km-t haladt… És ezt a hangulatot ugye mindenki meg is osztja valamelyik közösségi oldalon. Inkább mindegyik közösségi oldalon, hiszen az ember ráér, és unatkozik… Majd csak később lesz a verekedés az egy szem szivargyújtós töltőért…

Kifelé egyébként jobb. Hiszen ahogy haladunk méterről méterre, úgy csökken a forgalom. Meg lehet trükközni, hogy éjjel 3-kor indulunk, és hasonlók.

Visszafele már nehezebb, mert több száz km-ről kell becélozni a várható forgalmat. És amikor ezt a több száz km-t néhány óra alatt megtettük, nem olyan vidám, mikor kiderül, hogy az utolsó 100 km-t szintén néhány óra alatt fogjuk megtenni.

Tavaly pl. 6 óráig tartott. És unalmunkban már majdnem vettünk egy kerti porcelán hattyút az egyik benzinkútban…”

Természetesen ajánljuk a teljes poszt elolvasását, szokás szerint nagyon érdekes.

Csak oda, ahol jó a sör

(Fotó: Ibrahim Husain Meraj)

Share.

About Author

Leave A Reply