Amíg egy kőműves nyolcszor annyit keres Ausztriában, addig…

0

…addig nagyon nehéz mit tenni, még akkor is, ha az élet bizonyos területein (de nem mindegyiken) Magyarország olcsóbb, mint a szomszéd. Bizonyos szakmákban ezzel egész egyszerűen szembe kell nézni a szakértő szerint.

A Silver Fox Hungary munkaerőpiaci szakértője szerint az országok közötti munkaerő-áramlás önmagában természetes folyamat, a kieső munkaerőt egy szintig nyugdíjasokkal lehet pótolni, de a magyar munkaerőpiac gondjai ezzel nem oldódnak meg.

„Vannak olyan területek, ahol a bérbeli különbségek óriásiak a nyugat-európai piac és a magyar piac között. Addig, amíg egy kőműves Ausztriában nyolcszor annyit kap óránként, mint Magyarországon, addig ez a verseny fennáll, és addig Ausztria el fogja szívni a kőműveseket Magyarországról” – mondta Rudi Péter az ATV-ben.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK NEM CSAK AZ ÉPÍTŐIPARBAN

Vannak azonban olyan szektorok, ahol ezzel ellentétes folyamatok zajlanak, ilyen például az üzleti szolgáltató, ahol Magyarországon 60 ezer embernek közvetlenül, de közvetve akár 150-160 ezer embernek is tudnak munkát adni – nem ritkán külföldieknek is.

„A vezetők bérkategóriája az már közelít egymáshoz, de jellemzően azt lehet mondani, hogy inkább a munkakörnyezet, vagy a munka jellege az, amivel most megpróbálnak elsősorban idecsábítani embereket, és egyre inkább sikerül” – ezt már G. Nagy Balázs, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség elnöke mondta a televíziónak.

A szakember szerint elsősorban az informatika, a humán erőforrás menedzsment, a beszerzés, a pénzügy és a könyvelés területén tapasztaltak áttörést.

A KDNP szerint egyre kevesebben mennek külföldre

(Fotó: pixabay.com/tpsdave)

Share.

About Author

Leave A Reply