Ami megingatta a hitet

0

A héten volt öt éve (már öt éve!) a modern korszak egyik legkomolyabb nukleáris katasztrófájának, ami nagyon komoly nyomokat hagyott nem csak a világban, de a japánok gondolkodásán is. Legalábbis így látja a Tokyo Reloaded blog szerzője.

„Szomorú és peches egy történet ez; ha csak a földrengés lett volna, akkor könnyen lehet, hogy egyfajta sikersztoriként emlékeznénk rá: átvészeltük a világtörténelemben eddig mért második legnagyobb földrengést, alig párszáz áldozattal és meglepően kevés, Tokióban gyakorlatilag nulla, anyagi kárral!

Ha azért a cunamit is hozzávesszük, akkor a tragédia ugyan tagadhatatlan lenne, de ez mégis csak egy természeti katasztrófa lett volna, aminek elviseléséhez az évszázadok alatt már hozzászokott a japán nép, és a gyászmunka elvégzése után része lenne a kollektív emlékezetnek.

De Fukushima, amibe ugyan nem halt bele senki, mégis nagyobb sebet ütött a japánok pszichéjén, talán éppen az elkerülhetősége miatt. Megingatta a japánoknak a technológiába, valamint annak uralhatóságába, és ezzel együtt saját maguk alaposságába és szervezettségébe, vetett hitüket.

Mivel a második világháború utáni elképesztő japán gazdasági-társadalmi sikertörténetnek éppen ezek voltak az alapjai, ezért ennek a sokknak a rezgései máig érezhetők.

Csak azt remélhetjük, hogy ez a válság és az ezt övező, máig sem befejezett, viták hozzásegítenek ahhoz, hogy Japán találjon egy új paradigmát, aminek alapján optimistán, megújulva tudna belekezdeni a következő 50 év sikertörténetébe.

Mert erre nagy szüksége lenne, nem csak Japánnak, de a világnak is.”

A teljes írást itt találjátok, érdemes elolvasni!

(Fotó: christian.se)

Share.

About Author

Leave A Reply