Ami a legjobban hiányzik a magyarországi hollandoknak

0

Nyilván sok minden lehetne ez, de most koncentráljunk a gasztronómiára! Ha pedig étel, akkor az nem lehet más, mint a… witlof – legalábbis a Hollandokk szerint. Amit persze mi, magyarok is ismerünk, csak éppen messze nem játszik olyan fontos szerepet az étkezésünkben, mint a hollandokéban.

„A witlofnak természetesen magyar neve is van, ez a cikória. Magyarok leginkább kávépótlóként ismerik, de ma már inkább örülnek neki, hogy nem kell cikóriakávét inniuk.

A holland zöldségespultokon viszont feltűnően felülreprezentálva találjuk ezt a finomságot, igaz, elsősorban a leveleit, amiből egyáltalán nem tanácsos kávét csinálni…

Aki szokott kicsit a magyarországi hollandok Facebook-csoportjában kukkolni, az számára máris világos, hogy a hollandusoknak éppen ez a witlof-bőség hiányzik nálunk, főleg ilyentájt, amikor a szezonja is elkezdődik.

Hollandia álláslehetőségek tucatjai a Határátkelőn. Nézd meg, ki tudja…!

Illetve, ma már mindig szezonja van, de az igazi ínyencek megérzik a vízkultúrás termesztés hátrányos hatását, amitől természetesen ízetlenebb, silányabb lesz az alapanyagunk. Szerencsére, aki először próbálja ki, úgysem fogja érezni a különbséget. 🙂

Először is, tegyük tisztába a cikória eredetét: eredetileg nem is holland, hanem belga zöldségről van szó, Hollandiában „Brussels loof” a másik neve.

A legtöbb recept ennek megfelelően inkább belga mint holland, de ennek igaziból még örülhetünk is, hiszen a szintén sültkrumplievő déli szomszédok sokkal gazdagabb gasztronómiával büszkélkedhetnek. (…)

Ha mi is szeretnénk cikóriát készíteni, kezdjük kicsiben, és bolondítsuk meg besamellel, sajttal, a húsevők pedig sonkaszeletekkel akár.

Két cikóriafejet vágjunk hosszában ketté, a torzsájából vágjunk ki egy centinyit, majd pároljuk meg folyékony vajon (vloeibare boter), sózzuk, borsozzuk.

(A folyékony vaj flakonjára általában „culinair” és/vagy „bewust” van márkától függően írva, és a vajak és margarinok mellett találjuk. A nevével ellentétben nem mindenki tartja túlzottan egészségesnek, de legalább nem macerás a használata, és igazán pici is elég belőle.)”

Hogy miként folytatódik a recept, azt olvassátok el az eredeti bejegyzésben!

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Share.

About Author

Leave A Reply