Ami külföldre kerget

0

Elsősorban a jobb fizetés csábítja külföldre a kelet-európai munkavállalókat, legalábbis a szlovákokat mindenképpen, de nincs okunk azt hinni, hogy például Magyarországon más lenne a helyzet.

Mindezt az is alátámasztja, hogy egy friss felmérés szerint a határátkelő szlovákok közel kétharmada (64 százaléka) akkor is hazaköltözne, ha otthon a kinti fizetésénél 43 százalékkal kevesebbet keresne.

A megkérdezettek 86 százaléka azt mondta, Szlovákiában kevés a tisztességes fizetéssel kecsegtető munkalehetőség, míg 77 százalékuk szerint az országban nincs elegendő olyan álláshely, amely megfelelő munkahelyi körülményeket kínál.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Érdekes módon a második legfontosabb tényező a korrupció mértéke és a politikai helyzet volt, és legalább ilyen sajátos, hogy a legkevésbé a családi okok határozták meg a döntést – tudósított az InfoRádió.

„Ha a külföldön élő szlovákok ilyen katasztrofális képet alkotnak a szlovákiai alkalmazotti környezetről, akkor nincs min csodálkoznunk azon, hogy elhagyják otthonukat, és nem térnek haza. Ez egy jelzés a munkáltatók felé, akiknek éppen ezen a területen kellene keresniük a szakemberhiány kiváltó okait” – mondta Monika Uhlerová, a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációjának alelnöke.

A külföldön dolgozók között egyébként több a túlképzett munkaerő, a diplomások 56, az érettségizettek 64 százaléka mondta azt, jelenlegi külföldi munkájához nem lenne szükség ilyen végzettségre.

Majdnem itthon, de mégsem

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply