Amerikai vízumstop-kisokos

0

Az amerikai elnök rendelete nyomán idén már nem kapnak vízumot azok, akik az Egyesült Államokban szeretnének dolgozni. Donald Trump ugyanis úgy döntött, október helyett az év végéig meghosszabbítja a zöld kártyák kiadásának tilalmát az USA-n kívül. Vajon kiket és hogyan érint ez a döntés?

Donald Trump kormánya a döntést a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémákkal és a munkahelyek védelmével indokolta. A Fehér Ház úgy számol, hogy az intézkedés több mint félmillió munkahelyet ment meg.

Bizonyos ágazatokra (élelmiszeripar és a vírus elleni küzdelemben részt vevők) nem érvényes a döntés, ami egyébként egy áprilisi szűkítés kiterjesztése és Donald Trump szerint akár jövőre is folytatódhat, amennyiben az szükséges.

A döntés kritikusai (például több üzleti csoport) szerint az nem hogy segítene az amerikai gazdaságon, de ártani fog neki, hiszen a külföldi tehetséges munkavállalók más országokat választanak majd.

Mely vízumokra érvényes?

Elsősorban az állandó letelepedést lehetővé tévő zöld kártyákra, illetve azokra a nem-bevándorló ideiglenes munkavállalási engedélyekre, melyek áprilisban kimaradtak a szórásból.

H-1B

A H-1B vízumot elsősorban a speciális végzettségű munkaerők kapják (legalább BA-diploma kell hozzá az adott szakterületen). Előszeretettel adják például az indiai, kínai és egyéb országokból származó tech-szakembereknek.

H-4

A H-4 vízum a H-1B vízumtulajdonosok partnereinek jár, méghozzá ugyanolyan időtartamra.

H-2B

A mezőgazdaságon kívüli idénymunkások (például fakitermelők) körében a leggyakoribb vízumtípus. Az élelmiszerlánchoz köthető munkakörökben dolgozók kivételek.

J

Ez a típus a kulturális és oktatási diákcserében és kutatásokban részt vevőknek jár, de jellemzően az au pairek is ezt kapják.

L

Az L-vízumot a nemzetközi vállalatok ideiglenesen Amerikában helyezett alkalmazottai (jellemzően vezetői) használják.

Mennyi embert érint?

A kérdésre nem könnyű válaszolni. Hivatalos kormányzati adatok szerint tavaly 842 ezer vízumot adtak ki a most érintett fajtákból, de ebben már benne vannak a megújítások is. Így egyelőre támaszkodjunk a már említett félmilliós számhoz.

Kérdés az is, érinti-e azokat is, akik már az Egyesült Államokban vannak és mondjuk éppen a vízumuk megújítására várnak? A válasz az, hogy szinte biztosan nem, mert csak azokra vonatkozik, akik az országon kívül tartózkodnak.

Magyarul nem érinti az Egyesült Államokban élő külföldieket, és azokat sem, akik ugyan még külföldön vannak, de a döntés meghozatala előtt megkapták a vízumot.

Az viszont nem teljesen világos, mi lesz azokkal az országban élő külföldiekkel, akiknek idén jár le a vízumuk. Ezen egyelőre még az ügyvédek sem jutottak dűlőre.

A bevándorlással foglalkozó ügyvédek szövetségének titkára, Jeff Joseph azon a véleményen van, hogy a döntés a jelek szerint a vízummal nem rendelkezőket érinti, azaz a megújításnak elvileg nem kellene problémásnak lenni.

Mit gondolnak a cégek?

Nagyon visszafogottan fogalmazunk, ha azt írjuk, hogy nem lelkesednek érte. Olyannyira nem, hogy erősen lobbiztak is ellene, állítólag még Jared Kushnernél, az elnök vejénél és fehér házi tanácsadójánál és Larry Kudlownál, Trump gazdasági tanácsadójánál.

Hírek szerint azt nagyjából elfogadták, hogy lesznek megszorítások, de abban reménykedtek, hogy lobbizásukkal sikerül valamilyen korlátok közé szorítani ezeket.

A technológiai iparágban dolgozók például arra figyelmeztettek, hogy a H-1B vízumok befagyasztása miatt a tehetségeket elszipkázzák más országok, például Kanada.

Most ott tartunk, hogy az üzleti csoportok ügyvédekkel konzultálnak, azt vizsgálva, vajon meg tudják-e támadni a döntést a bíróságon.

Kiejtéstől akcentusig

Share.

About Author

Leave A Reply