Amerikai nagyvárosokban diploma nélkül

0

Egyre többen költöznek el az amerikai nagyvárosokból, így például New York, San Francisco, Los Angeles vagy Miami népessége folyamatosan csökken és ugyanez a helyzet a Szilícium-völgyben is. Vajon mi lehet a jelenség oka?

A jelenség oka a New York Times HVG által szemlézett oknyomozó riportja szerint nem más, mint hogy egyszerűen elfogytak a munkahelyek azok számára, akiknek nincsen papírjuk arról, hogy legkevesebb négy évig felsőfokú tanulmányokat folytattak.

Vagy a számítógépek vették át a helyüket, vagy pedig az outsourcing végzett az állásukkal. Ugyanazt a munkát mások lényegesen olcsóbban végezték el valahol másutt az Egyesült Államokban vagy külföldön. A bérek nagyon alacsonyak a méregdrága ingatlanokhoz képest.

Az olyan nagyvárosokban, mint New York, San Francisco vagy Los Angeles, egyszerűen méregdrágák az ingatlanok és a megélhetés sem olcsó, így a New York Times szerint 1960-ban egy képzetlen embernek jobban megérte átköltözni a gazdaságilag elmaradottabb déli államok valamelyikéből mondjuk a kaliforniai Santa Clarába, mint manapság.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Ha ugyanis az éves fizetéséből levonják a lakhatási költségeket, az jön ki, hogy 1960-ban délen valamivel több mint 14 ezer dollárja maradt, míg Santa Clarában ennek több mint a duplájával, 29 ezer dollárral rendelkezhetett.

2017-re fordult a kocka, délen 19 300 dolláros pluszban volt egy takarító, míg Santa Clarában csak 14 ezer dollárja maradt a megélhetésre. Ennek oka az ingatlanárak elszállása, amit nem követtek a bérek.

Ám ha valaki ügyvéd, aki jó eséllyel tud elhelyezkedni olyan cégeknél, mint a Google vagy az Apple, akkor ma is megéri neki átköltözni.

A New York Times szerint a példa egész Amerikára igaz, amit az is mutat, hogy 2016-ban leállt a belső migráció. Ez korábban elképzelhetetlennek tűnt, hiszen a kevésbé fejlett területekről áradtak az emberek a nagyvárosok, a fejlett régiók felé.

A lap szerint akinek nincs diplomája, az jobb, ha Kansas Cityben vagy Des Moines-ban keresi a boldogulást, mint New Yorkban vagy a Szilícium-völgyben, Kaliforniában.

Share.

About Author

Leave A Reply