Amerikai fizetések: a nemek közti szakadék

0

Mit tehetünk a férfiak és a nők közötti fizetés különbség csökkentésére? A kérdés hosszú évek óta téma az Egyesült Államokban, ahol próbálnak tenni ellene – hogy miként, arról szól Steve posztja.

„Amikor a komikus Ricky Gervais viccesen kijelentette, hogy a pénz, amit a Golden Globe műsorvezetésért kap annyi, mint két társa, Tina Fey és Amy Pohler pénze összesen – nos, ez alighanem sok munkahely kapcsán igaz.

Fél évszázaddal azután, hogy Kennedy elnök aláírta az Egyenlő Fizetések Törvényét, a nemek közti fizetéskülönbség nem szűnt meg az Egyesült Államokban. A Statisztikai Hivatal szerint a férfiak által megkeresett minden dollárra a nőknél 79 cent jut.

A statisztika a teljes állásban levők átlagfizetésén alapszik, tehát nem ugyanazokat a munkaköröket hasonlították össze. Más adatok azt mutatják, hogy a különbség sok foglakozásnál fennáll. Claudia Goldin harvardi közgazdász szerint az orvosnők 71%-át keresik annak, amit a férfiak, míg a szakácsok esetében ez az arány 87%.

A különbséget semmilyen közgazdasági indok nem magyarázza – sem a munkavállalók képzettsége, sem a gyakorlatuk, sem a választott terület, sem a munkaidő. Így a számokkal nehezen kifejezhető olyan tényezők maradnak, mint a diszkrimináció.

Nos, mit lehetne tenni a különbség megszüntetése érdekében? Akadnak kutatói és politikusi ötletek, mint ahogy vannak vállalatok is, ahol már megpróbáltak a problémával megbirkózni.

Hozzuk nyilvánosságra a fizetéseket

Amikor a munkaadók nyilvánosságra hozzák a fizetéseket, a különbség általában összezsugorodik.

A Washington Egyetem szociológusa, Jake Rosenfeld úgy találta, hogy a fizetések nyilvánosságra hozatalából azért következik emelkedés, mert az alkalmazottak így meg tudják azt vitatni.

„A nemek közti fizetéskülönbség esetében már annak tudata is elég a helyzet változásához” – mondta a szakember, akinek véleményét az állami szektor is bizonyítja, mert ott gyakran nyilvánosságra hozzák azt.

Ez történt akkor, amikor Kaliforniában 2010-ben elfogadták azt a törvényt, ami kötelezővé tette a városi alkalmazottak fizetésének nyilvánosságra hozatalát. Fizetéscsökkenés lett az eredménye, de csupán a férfiaknál – emlékeztetett Alexandre Mas.

A Princeton Egyetem közgazdásza szerint ez azért történt így, mert amikor a nők látták, mennyivel kevesebbet keresnek, tárgyalni kezdtek, az önkormányzatok pedig kiegyenlítették a fizetéseket, a pereskedéseket elkerülendő.

Néhány európai ország megkívánja, hogy a nagyvállalatok a fizetéseket, nemek szerint nyilvánosságra hozzák. Az Egyesült Államok 2014 óta írja elő, hogy az állami megrendeléseket elnyert vállalatok ezt az információt átadják a Munkaügyi Minisztériumnak.

Más amerikai vállalatok is hasonlóképpen megvizsgálják a fizetéseket, ám legtöbbjük nem hozza nyilvánosságra az eredményt.

Marc Benoit, a Salesforce.com vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen vizsgálat eredményeként vállalata 3 millió dollárt fordított a nők és férfiak fizetésének kiegyenlítésére.

A férfiak többet kérnek

A Carnegie Mellon Egyetem doktorandusz hallgatói által végzett tanulmány szerint az állásinterjúkon a férfiak 51.5%-a kért több pénzt, míg a nőknek csak 12.5%-a.

Az egyetem közgazdász oktatója, Linda Babcock más kutatásoknál azt találta, hogy amikor a nők mégis fizetésemelést kérnek, az átlagosan 30%-kal kevesebb, mint a férfiak esetében.

Mivel a kezdő fizetések határozzák meg a jövőbeli fizetésemelések alapját, Linda Babcock szerint azok a nők, akik nem alkudnak, karrierjük során becslések szerint középvezetői szinten 750 ezer, csúcsvezetőként pedig 2 millió dollárt veszítenek.

Kutatása azt is kimutatta, hogy amikor a nők alkudozni kezdenek, könnyebben hátrányos helyzetbe kerülnek, szemben a férfiakkal, akik gyakrabban jönnek ki jól az ilyen helyzetekből.

Az egyik megoldás az lenne, ha a nőknek megtanítanák, hogyan tárgyaljanak. Másik lehetőség az lehetne, ha azok, akik megszabják a fizetéseket az egyes vállalatoknál, tudatában lennének ennek a jelenségnek és támogatnák a nőket a tárgyalások alatt.

A harmadik felmerült lehetőség nem más, mint a fizetési igények megtárgyalásának teljes tiltása. A Reddit vezérigazgatójaként Ellen Pao pontosan ezt tette.

A vállalat a pozícióra és gyakorlatra alapozott fizetési sávokat hozott létre, az állásinterjúkon pedig már olyan ajánlatokat adott, melyekről nem lehetett alkudozni.

„A vállalat felelősségévé tettük, hogy tisztességes fizetést ajánljon, így nem a jelentkezőnek kellett azt kiharcolnia” – jelentette ki Ellen Pao.

A korábbi fizetések figyelmen kívül hagyása

Amennyiben a nők milliókat veszítenek karrierjük során, mert a kapott ajánlatok már eleve alacsony fizetésen alapulnak, akkor a folyamat megállításának egyik módja az, ha ezeket a korábbi fizetéseket nem vesszük figyelembe. A Google már így cselekszik, és az állásnak megfelelően szabja meg a fizetést.

A szövetségi kormány független ügynökségeként a civil munkavállalókat felügyelő Személyzeti Hivatal munkatársai például már nem vehetik figyelembe a korábbi fizetéseket az újakat meghatározásánál.

A korábbi gyakorlat elsősorban azokat a nőket sújtotta, akik (fizetés nélküli) szabadságot vettek ki gyermeknevelés céljából. A nők úgyszintén gyakrabban dolgoztak alacsony fizetésű állami, vagy nonprofit szektorokban.

Az anyák dolgának megkönnyítése

A kutatások szerint az első állás esetén a fizetések még alig különböznek. A nemek közti különbség pár évvel később szélesedik ki, amikor a nők elmennek szülni.

A fizetésük itt kezd elmaradni a férfiakétól, kevesebb órát dolgoznak, esetleg többször maradnak otthon a gyerekekkel. Azok az intézkedések, amik elősegítik a nőket a munkájuk megtartásában, mint például az „affordable child care”, a fizetett betegszabadság és a gyermekek után járó szabadság közgazdászok szerint azt eredményezik, hogy az anyák gyakrabban jönnek vissza dolgozni, több órát képesek dolgozni, és magasabb lesz a fizetésük.

Több rugalmas munkahely

A kutatások szerint a fizetéskülönbség azon foglalkozásoknál a legnagyobb, ahol a legkevesebb a rugalmasság a munka helyében és az időbeosztásban. Jellemzően ilyen a pénzügyi és az egészségügyi szektor.

A különbség kisebb, amikor az emberek saját maguk szabhatják meg munkaidejüket, mint például a legtöbb IT munkában és ott, ahol könnyebb a helyettesítés.

Törvényváltozás

A szövetségi törvények az előbb említettek egyikét sem követelik meg, ezért a törvényhozók más taktikával próbálkoznak.

A legerősebb egyenlő bér törvényt Kaliforniában iktatták be. Ez kimondja, hogy a férfiakat és nőket ugyanúgy kell megfizetni hasonló munkakörben, nem pedig pontosan ugyanabban a munkakörben, ugyanazon a munkahelyen, mint ahogy a lazábban fogalmazott szövetségi Egyenlő Fizetések Törvénye követeli meg.

(A poszt egy New York Timesban megjelent írás alapján készült.)

Túlélni Amerikában

(Fotó: pixabay.com/geralt)

Share.

About Author

Leave A Reply