Amerikába jöttem, szupersztár leszek

1

Igazi tündérmese következik, de az a legjobb benne, hogy igaz. Főhőse egy nigériai származású, görög sportoló, aki egészen elképesztő mélységekből érkezve ma már ott tart, hogy az amerikai profi kosárlabda egyik legnagyobb sztárja lehet belőle.

Giannis Antetokounmpo négy éve utcai árusként Athénban próbált karórákat és táskákat rásózni a járókelőkre, hogy eltartsa a családját. Édesapja focista, édesanyja magasugró volt Nigériában, de az emberjogi helyzet, a politikai instabilitás, az erőszak és az egyre romló életkörülmények miatt az egész családdal Görögországba szöktek, hogy rendes jövőt teremthessenek a gyerekeiknek.

Giannis már ott, Athénban született 1994-ben, méghozzá a görög főváros Sepolia nevű szegénynegyedében, és itt is élt négy testvérével és szüleivel, teljesen illegálisan, ugyanis a családnak nem voltak sem görög, sem nigériai papírjai.

Giannis a testvéreihez hasonlóan úgy nőtt fel, hogy illegális bevándorlóként 18 éves koráig semmilyen dokumentum nem igazolta a létezését – írja összefoglalójában az Index.

Egyik bátyjával, Thanasisszal kénytelenek voltak karórákat, táskákat és más csecsebecséket árulni Athén utcáin, hogy segítsenek szüleiknek pénzt szerezni ételre és a számlákra.

A foci után jött a kosár és a nagy áttörés

Közben persze folyamatosan sportoltak, először fociztak, majd kosaraztak, és ez lett az a sportág, ahol gyorsan kiderült, mennyire tehetségesek. Végül mindketten kikötöttek a sehol sem jegyzett Filathlitikos ificsapatánál.

A nagy sikert a 2012-2013-as szezon hozta meg számukra, amikor a csapattal felkerültek a görög másodosztályba, ahol a klub a testvéreknek köszönhetően egészen a harmadik helyig jutott.

Már ott kitűntek termetükkel, robbanékonyságukkal, majd amerikai megfigyelők is érkeztek a meccseikre, köztük John Hammond, a Milwaukee Bucks general managere, aki látva a langaléta irányítót, élőben csak annyit mondott Giannis menedzserének, hogy a srác élete hamarosan gyökerestül megváltozik.

Az amerikai csapat végül a 2013-as drafton a 15. helyen vitte el Giannist. A görög szegénységből érkező Giannisnak az egyébként amerikai léptékkel nem túl izgalmas Milwaukee maga volt a megtestesült mesevilág.

Mint egy filmben

Giannis teljesen idegenként érkezett az Egyesült Államokba, két és fél szobás lakását szüleivel és két öccsével osztotta meg. Alig beszélt angolul, az Amerikába jöttem és a Péntek esti gáz c. filmekből tanulta a nyelvet.

Ruhákat és bútorokat új csapattársai adtak neki, a klub dolgozói segítették megtanítani vezetni, és a videós koordinátor szoktatta át a hiphopra, majd magyarázta el neki, mit illik az utcán énekelni, és mit nem.

Giannis úgy érkezett 18 éves gyerekként az amerikai profiligába, hogy soha életében nem volt semmije a családján kívül, és mindössze annyit tudott a világról, amit néha a tévében látott.

Az amerikai média hamar észrevette, hogy Giannis annyiban is eltér a társaitól, hogy miközben a többiek sportautókkal, szép nőkkel és rapsztárokkal fotózkodnak a Twitteren, addig Giannis már attól el van ájulva, hogy életében először megkóstolhatta a gyümölcsturmixot.

Giannis Antetokounmpo mindenben megtalálja a motivációt és fejlődési lehetőséget, a negatív kommenteket gyakran lementi, és kirakja képernyőkímélőnek a telefonjára.

Tehetsége annyira nyilvánvaló, hogy sokan már az NBA következő nagy sztárjaként kezelik, akit a sportszakmai vonatkozások is érdekelnek, az olvassa el az Index cikkét.

(Fotó: facebook.com/GreekFreakOfficial)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply