Amerika legnagyobb földesura

0

Tizenkilenc államban közel 100 ezer hektárnyi földterület nem csekélység, olyannyira, hogy ezzel már az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosa lehet az ember. Aki ebben az esetben nem más, mint Bill Gates.

A 100 ezer hektár az körülbelül Budapest kétszer – ennyi földet birtokol szerte az Egyesült Államokban Bill és Melinda Gates. A legnagyobb földterületet Louisianában vásárolták össze (28 ezer hektár), de jelentős birtokaik vannak Arkansas-ban (20 ezer hektár), Arizonában (10 ezer hektár), Nebraskában (8300 hektár), és Washington államban (6500 hektár) is.

A világ egyik leggazdagabb házaspára közismert arról, hogy fontosnak tartják a mezőgazdaságot, jelentős támogatást nyújtanak például több fejlődő ország farmerjeinek.

Még 2008-ban alapítványuk, a Bill & Melinda Gates Foundation bejelentette, 306 millió dollárt fordít kistermelők megsegítésére Afrikában és „a fejlődő világ más részein, hogy kiemelhessék önmagukat az éhezésből és a szegénységből”.

A földvásárlások között akadt azért extravagáns bőven, legutóbb például Horse Heaven Hillsben fizettek 171 millió dollárt egy 5800 hektáros területért. Az azonban egyelőre nem derült ki, milyen céllal hasznosítanák a birtokrendszert.

Találgatások persze akadnak, ezek közül az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy ezen a rengeteg területen a fenntartható gazdálkodással foglalkozna a Bill & Melinda Gates Alapítvány.

Fun fact: Bill Gates az Egyesült Államokban csak a termőföldek terén vezeti a listát, a legnagyobb, 890 ezer hektáros földterülettel John Malone rendelkezik.

Bill Gates bűnös szenvedélyei

(Fotó: Gates Notes)

Share.

About Author

Leave A Reply