Alternatív Magyarország egy német kisvárosban

0

Ha mindenki itt van, akkor ki van Magyarországon? – teszi fel a kérdést az Élet sója blog szerzője, miután meglehetősen érdekes élmények érték az 50 ezres német kisvárosban, ahol él.

„Egy óra múlva van időpontom Sárával, a fodrászommal. Szeretem a csajt, mert cserfes, amolyan igazi magyar fodrásztípus. Sára után sietnem kell, mert kávézni megyek Klárával, a kozmetikus barátnőmmel, aki segít kitalálni, hogy milyen krémet használjak az arcomra.

Vigyáznom kell a rosacea betegség miatt, bár Péter, a bőrgyógyászom – aki éppen az étterem mellett rendel – azt mondja, hogy ne aggódjak, ezek az új kozmetikumok már tényleg nem ártanak az én érzékeny bőrömnek sem. (…)

A fodrászatban megtudom, hogy a közelünkben épülő új társasháznak magyar a tulajdonosa és az ott dolgozó villanyszerelők is magyarok. Sajnos Sára magyar festőket nem tud, pedig nekem most arra lenne szükségem.

Amíg Klárát, a kozmetikus barátnőmet várom, felhív egy másik barátnőm, aki éppen takarítónőt keres, megadom neki az egyik magyar tanulóm anyukájának számát, aki szívesen vállal magyaroknál takarítást.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Klára hálálkodik vagy 10 percig, hogy beajánlottam Ferenchez a nőgyógyászhoz, majd elmeséli, hogy éppen a gyógyszertárból jön, ahol a magyar gyógyszerészek egy új tablettát ajánlottak a gyomorsav túltermelésére. Megbeszéljük az én krémjeimet is két filmélményünk kibeszélése között. (…)

Hazafelé én beugrok a magyar háziorvosunkhoz, akitől tippet kapok egy jó masszőrhöz, férjem pedig fotós barátjához az üzletbe rendkívül fontos polarszűrő miatt.

Még este felhívom Valit, a masszőrt, aki sok magyar, gyárban dolgozó honfitársát masszírozza. Sajnos csak egy hét múlva tud vállalni, mert fogászati problémákkal küzd és magyar fogorvosánál mindig éppen akkor kapott időpontot, amikor nekem is jó lenne a masszázs.

Másnap reggel korán indulok a szombati magyar iskolába, ahol 13 gyermek jár a csoportomba. (…)

Az órák után még kicsit beszélgetek a szülőkkel, akik között van óvónő, könyvelő, gyógypedagógus, kőműves, esztergályos, adminisztrátor, tanár, hentes, pincér, szakács, s még vagy egy tucatnyi szakember. (…)

Meghasonlok egy pillanatra, hol is vagyok? Egy alternatív Magyarországon Németország közepén? Miért építünk egy új országot itt? Jól van ez így? S ha ennyien vagyunk itt, akkor ki van Magyarországon?”

A kérdés jogos, a teljes posztot pedig itt találjátok.

Hazatér a magyar blöffkirály

Share.

About Author

Leave A Reply