Álommeló Svédországban

0

Néha egészen meglepő dolgokkal lehet pénzt keresni, és ezt Ági története is bizonyítja, aki ráadásul Svédországban talált magának olyan lehetőséget, ami közepes távon is már megélhetéssel kecsegtet. Mindezt úgy, hogy a magyarországi szakmáját fel kellett adnia.

A 30 éves Ági és párja Magyarországon jól keresett, jó munkájuk volt, mégis úgy érezték, nem tudnak előre jutni. Így aztán úgy döntöttek, inkább külföldön próbálnak szerencsét.

Svédországot nézték ki, és hogy legyen valami alapjuk, már Magyarországon elkezdtek svédül tanulni és egy éven keresztül nagyon odafigyeltek a kiadásaikra, hogy minél több pénzt tudjanak megtakarítani. Végül 2013 elején költöztek ki.

„Hiába tanultunk otthon svédül, az igazából nem sokat ért” – mesélte a Pénzcentrumnak Ági. A munkával is akadtak gondok, hiszen Magyarországon marketing és logisztika területen dolgozott, de a minimális svéd és jó angoltudással ezekben a szakmákban esélye sem volt elhelyezkedni. Au pairként viszont alkalmazták Stockholmban. Egy éven át vigyázott gyerekekre a svéd fővárosban.

„Elég sok mindennel foglalkoztam: voltam felszolgáló, dolgoztam asszisztensként egy irodában, aztán egy kutyasétáltató cégnél helyezkedtem el részmunkaidőben” – mondta.

Megörökölt ügyfelek

Szerencséjük is volt, hiszen a férje informatikus fizetése az övével kiegészülve elég volt ahhoz, hogy ne legyenek anyagi problémáik. Ági havonta nettó 7-10 ezer koronát, vagyis 230-325 ezer forint körüli összeget keresett a kutyasétáltató cég alkalmazottjaként.

„Kint nem jellemző a feketemunka, általában mindenki rendesen be van jelentve. Volt egy munkahelyi balesetem, fél évre kiestem a munkából, de végig kaptam a fizetésem 100 százalékát, a munkahelyemen pedig türelmesek és kedvesek voltam velem” – mesélte.

Aztán úgy alakult, hogy megörökölte a főnökétől a klienseket, ráadásul a svéd rendszer olyan, hogy be lehet regisztrálni egy céghez, ami kvázi alkalmazottként vesz fel. Vagyis fizeti utánad a járulékokat, cserébe viszont, mint egy vállalkozó, azzal foglalkozol, amivel csak szeretnél.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

Ennek persze ára van, a havi bevétel 5 százaléka, cserébe nem kell foglalkozni a papírmunkával, könyveléssel, semmivel. Ez tulajdonképpen az egyéni vállalkozó és az alkalmazotti jogviszony keveréke, ami ideig-óráig tökéletes megoldás lehet.

Aztán persze ő is megalapította saját cégét, ami rendkívül könnyen ment, az adóhivatal is nagyon segítőkész volt. Most havonta nagyjából 22 ezer koronát keres, vagyis több, mint hétszáztízezer forintot.

„Azzal együtt, hogy beindult a kutyasétáltatás, azt is be kellett látnom, hogy nem bírom egyedül. Hiszen ha egyedül vagyok, azzal be is korlátozom a kliensek számát, hiszen csak egy területen tudok dolgozni. Rájöttem, hogy ha terjeszkedni szeretnék, akkor fel kell vennem magam mellé valakit” – magyarázta miért vett fel alkalmazottat.

Így persze neki kevesebb marad, de a cél most a terjeszkedés, és mivel a férje jól keres, ezért anyagilag sem okoz problémát ez az átmeneti időszak, míg be nem indul jobban az üzlet.

Csak óvatosan!

Ha valaki most kedvet kapott és felmerült benne, hogy itt hagy mindent és angol nyelvtudással kiutazik Svédországba, Ági azt tanácsolja, ne kapkodjon.

„Abban nem érdemes reménykedni, hogy csupán angol nyelvtudással esetleg el tudunk helyezkedni egy kávézóban, és majd a leendő munkahelyünk miatt könnyen megkapjuk a személyi számot. Rengeteg a bevándorló, és a legtöbb munkahely ma már inkább olyan alkalmazottat keres, akinek van már személyi száma – ahhoz viszont kell, hogy legyen bejelentett munkaviszony” – mondta.

Svéd nyelvtudással viszont Ági szerint nem nehéz munkát találni. Az élet is drágább, mint Magyarországon. Az élelmiszerek ára magasabb, a heti bevásárlás nagyjából 500-800 koronából (16-26 ezer forint) megvan, étterembe járni viszont kifejezetten költséges, az albérlet árak pedig – különösen Stockholmban – horribilisen magasak, egy lakás bérleti díja 8000-10 000 korona körül mozog.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: pixabay.com/YamaBSM)

Share.

About Author

Leave A Reply