Albérletárak Európában

0

Természetesen hatalmas különbségek vannak a lakásbérlésért fizetendő díjak terén (is) Európában. A nyugat-európai fővárosok többségében félmillió forintnál kezdődik egy átlagos lakás havi bérleti díja, Budapest valahol a középmezőnyben található.

A Deutsche Bank felmérése kétszobás ingatlanokat vett alapul, ezek szerint az élhetőségi rangsorban előkelő helyen szereplő európai fővárosokban (Amszterdam, Oslo vagy Koppenhága) 500-600 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül egy átlagos lakás havi bérleti díja.

Még ennél is drágább Zürich, London és Párizs, ahol már 700 ezer forintot kell fizetni és ez az alap – írta a Világgazdaság, hozzátéve, hogy az árkülönbség a kontinens keleti és nyugati fele között akár tízszeres is lehet.

A trendek viszont mindenhol megegyeznek: a nagyobb gazdasági centrumokban jóval magasabbak a bérleti díjak, mint a vidéki városokban vagy az agglomerációs településeken.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Közép-Európában az árak valamivel mérsékeltebbek: a numbeo.com adatai alapján Bécsben 200–300 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni egy két szobás lakásért, míg ugyanez Grazban vagy Linzben 25-30 százalékkal kedvezőbb havi bérleti díjért is elérhető.

Budapest az európai középmezőny alsó felében helyezkedik el, az V. kerületben egy 60 m2 körüli bérleményt 200 ezer forinttól 300 ezer forintig hirdetnek.

Az abszolút összegek csalókák lehetnek, hiszen leginkább a jövedelem nagysága határozza meg, hogy mi az, ami még megfizethetőnek tűnik a bérlőnek – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy egész Európára érvényes az a megállapítás, hogy ahol olcsó lakni, ott nem pörög annyira a gazdaság, vagy onnan sok időbe és pénzbe kerül a jól fizető munkahelyre tartó naponkénti ingázás.

A drága kontra olcsó vitát szerinte sokkal jobban jellemzi az, hogy egy kétkeresős háztartásnak mennyi elkölthető jövedelme marad a lakbér kifizetése után.

Ugyan drága lakást bérelni Zürichben, Oslóban, Koppenhágában, Frankfurtban
és Brüsszelben, a jó megélhetési lehetőségek miatt fajlagosan mégis jobban jár, aki itt teszi.

Prágában negyedáron lehet lakást bérelni Zürichhez képest, de az átlagos kétkeresős háztartás jövedelmének majdnem a fele megy el a lakbérre, míg a svájci városban csak a harmada.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal!

További részletek itt!

Share.

About Author

Leave A Reply