Kellene havi 800 euró ingyen?

0

Elsőre megvalósult álomnak tűnik, és még másodikra is, aztán hogyha kicsit jobban megkapargatjuk a lényeget, akkor kiderül, hogy azért nem annyira egyértelmű az örömködés.

Mindenesetre egy biztos: a finn kormány komolyan fontolgatja a jóléti rendszer reformját, aminek része lenne az is, hogy minden felnőtt finn állampolgár (tehát a munkanélküliek és az aktív dolgozók is) havi 800 eurót kapna adómentesen az államtól.

Ez eddig úgy hangzik, mint egy megvalósult álom (még akkor is, ha a finnországi 800 euró messze nem annyi, mint egy magyarországi 240 ezer forint), ám a történetben természetesen van egy (nem is kicsi) csavar.

Ez pedig nem más, mint hogy ez az összeg (az „alapjövedelem”) kiváltaná az összes többi szociális juttatást, azaz ennyi jár és kész. Az elképzelés nem titkolt célja, hogy a munkanélküliek jelenleginél nagyobb aránya találjon állást magának.

A most érvényben lévő jóléti rendszer miatt ugyanis sok munkanélküli rosszabbul járna, ha alacsonyan fizetett, rövidtávú munkaviszonyba lépne, mert elveszítené a szociális juttatást – írja az InfoRádió.

Finnországban jelenleg rekordmértékű a munkanélküliség: a potenciálisan aktív dolgozók 10 százalékának nincs munkája, a fiatalok körében pedig közel 23 százalék az arány.

Az nem meglepő, hogy a felmérések szerint a finnek több, mint kétharmada támogatná a „nemzeti alapjuttatás” ötletét, és az sem, hogy az ötlet kritikusai azzal érvelnek: a feltételek nélkül nyújtott rendszeres alapsegély teljesen elvenné az emberek kedvét a munkától és még növelné is a munkanélküliséget.

Az „alapjövedelem” nem finn találmány, Finnország mellett Svájcban, Hollandiában, Franciaországban és Indiában is napirendre került már a kérdés.

(Fotó: flickr.com/taxrebate.org.uk)

Share.

About Author

Leave A Reply