Aláírták az új Brexit-megállapodást

1

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben.

A bennmaradó tagállamok vezetői egyhangúlag jóváhagyott zárónyilatkozatukban felszólították a főbb EU-intézményeket minden szükséges intézkedés megtételére annak érdekében, hogy november 1-jén hatályba léphessen a megállapodás. A dokumentumban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról.

A huszonhetek megerősítették emellett, hogy a közösség a jövőben a lehető legszorosabb partnerségi kapcsolatra törekszik az Egyesült Királysággal.

A kiválási megállapodás ezután a londoni törvényhozás, illetve az Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra. Előbbiben a szavazás kimenetele közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Több névtelenséget kérő illetékes is úgy fogalmazott, hogy az alsóházi voksolás „Damoklész kardjaként lebeg” a folyamat felett.

Ezt valószínűsíti az is, hogy a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint a megállapodás még rosszabb, mint az előző, amelyet a londoni parlament háromszor is elutasított.

Jeremy Corbyn szerint az új megállapodás kockára teszi az élelmiszerbiztonságot, aláássa a környezetvédelmi normákat és lehetővé teszi, hogy a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatot (NHS) amerikai magánvállalatok felvásárolják.

Az EP-ben egyszerű többségre van szükség a ratifikációhoz, amelyet a huszonhetek kormányait tömörítő tanács minősített többséggel erősíthet meg. Korábbi közlések szerint a képviselőtestület csak akkor bocsátja szavazásra a kérdést, ha a szigetországban már megtörtént a jóváhagyás. Az EP-szavazásra jövő hét csütörtökön kerülhet sor ez esetben.

A skótok megint nekifutnának a függetlenségnek

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply