Most akkor mi a helyzet a roaming-díjakkal?

0

Kevés olyan európai döntést érzünk ennyire erősen a bőrünkön a hétköznapokban (pláne így, nyaralások idején), mint a roaming-díjak eltörlését. Június 15-től már nem kell fizetni az Európai Unión belül a roamingért, ami szerintem nagyon nagy dolog, ám mint mindennek, azért ennek is akadnak buktatói, illetve olyan részei, melyekkel csúnyán megégetheti magát az egyszeri határátkelő, ha nem figyel. A mai poszt elég gyorsan készült, hiszen tegnap délelőtt vetette fel Zoli, hogy talán érdekes lehetne egy ilyen poszt, amit aztán dicséretes gyorsasággal meg is írt.

„Abszolút laikusként próbálom körbejárni a roaming-díjakkal kapcsolatos mizériát.

Először is: mi a roaming?

Telefonhívásoknál roaming gyakorlatilag minden olyan hívás, amelyet hazai mobiltelefon-szolgáltatással a külföldön tartózkodó fogyasztó indít vagy fogad. 

Bárhova is irányuljon a hívás – haza, abba a külföldi országba, ahol tartózkodik vagy ezektől eltérő egyéb országba – és bárhonnan is érkezzen, amennyiben a fogyasztó külföldön tartózkodik, és a híváshoz hazai szolgáltatását használja azt a szolgáltató roaming hívásként számlázza. 

A külföldön hazai szolgáltatásunk segítségével küldött illetve fogadott SMS-ek is roaming szolgáltatásnak minősülnek, csakúgy mint a külföldön hazai szolgáltatásunk segítségével való mobilinternet használat.

A roaming tehát nem egyenlő a nemzetközi hívásokkal, ahogy én először gondoltam, és ujjongtam, mikor azt hittem, hogy ez évtől ingyen hívok mindenkit otthon.

Érdeklődtem kicsit a francia szolgáltatóknál, mi változik a roaming-díjak eltörlésével 2017. június 15-től. (Itt már május 18-tól megszűntek a legjobb tudomásom szerint.)

A határátlépés megdöbbentő előnye

Tehát ha egy egyszerű, „az országon belül minden ingyen van – hívás, sms, mms x euró átalanydíjért” csomagod van akármelyik szolgáltatónál, akkor ha francia mobilról telefonálsz magyar mobilra francia hálózatból, az külön lesz számlázva az előfizetésen kívül, mivel ekkor a telefon nem roamingol.

Most nem beszélek azokról, akiknek x óra ingyen hívás plusz opció van aktiválva csomagban. Ami viszont felettébb érdekes, hogy ha például átmész a francia előfizetéseddel a belga, spanyol, német határ túloldalára (kivéve Svájc, ez fontos!!!), onnan ingyen hívod Magyarországot…

Azaz roaming díj nélkül, helyi tarifával, ami nekem átalanydíjas csomagból adódóan nulla euró.

Egy francia telekommunikációs vezető erre azt nyilatkozta, hogy idézem: „Quand vous êtes en France, vous n’êtes pas en roaming.” (Ha Franciaországban vagy, nem roamingolsz.) Szabad fordításban: fizess.

Mi lehet a megoldás?

Egy egyszerű ötlet merült fel többeknél: tartanak egy magyar feltöltőkártyás / előfizetéses SIM-kártyát, vagy kártyás mobilt maguknál, és azzal roaming-díj nélkül olcsóbban telefonálnak hazai mobilra külföldről.

Mint ez a kedves csoporttárs a Facebookról: „Vodafone előfizetésem van. Flottában. Akikkel otthon ingyen beszélek, azokkal június 15-től innen is ingyen fogok beszélni. A többire pedig otthoni percdíjak érvényesek.

Pár napja beszéltem az ügyfélszolgálattal: 4 havi lebontásban figyelik a hívásokat. Utána egy sms-t kapnak a tagok, hogy letelt a 4 hónap és adnak még plusz 1 hónap türelmi időt, hogy hazamenjen az ügyfel. Ha ez nem történne meg, akkor kezdenének roaming-díjakat számlázni.”

De hogy jut haza az ember, ha nem jár otthon? Egyszerű, a kártya hazarepül egy borítékban, otthon valaki használja, tehát megtörtént a bejelentkezés a rendszerbe, jöhet vissza a kártya.

Egyszerű, józan paraszti megoldás, kérdés, hogy érdemes-e ezzel foglalkozni vagy vesz az ember egy 60-70€/hó csomagot, ahonnan ingyen hívás van worldwide.

Kérdések tömkelege

Ez hogyan működik más országokban? Ugyanez a rendszer? Illetve Erzsébet kiralynő hazájában az EU-kilépéssel kapcsolatban hogy fog ez működni? Mivel nem EU-ország (lesz), így a roaming-díjak megmaradnak?

És ha már kérdések, interaktívvá téve a posztot: ti hogyan telefonáltok az otthoniakkal?

– Skype/Viber okostelefonon, ha van internetkapcsolat mindkét oldalon, ami egy 85 eves nagyszülőnél már határeset,

– Skype telefon előfizetés otthoni vezetékesre,

– net + tv + telefon csomagban lévő ingyenhívások külföldi vezetékesről EU vezetékesre

– egyéb

Elnézést a nyúlfarknyi posztért, de az aktualitása miatt gyorsan meg kellett írni.”

(Kép: ec.europe.eu)

Share.

About Author

Leave A Reply