Most akkor jönnek vagy mennek a magyarok?

0

A minap Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, hogy most már 20 ezer magyar jön haza külföldről évente. A minisztérium a Portfolió kérdésére elárulta, azt a munkaerőfelmérés adatai alapján számolták ki.

Varga Mihály a hétvégén közölte, hogy az emelkedő magyarországi reálbéreknek köszönhetően 2017 óta visszaáramlás figyelhető meg a külföldön munkát vállaló magyarok körében, évente 20 ezer ember jön haza úgy, hogy utána nem is megy vissza munkát keresni.

A Portfoliónak a Pénzügyminisztérium azt írta, a KSH munkaerő-felmérésének adatai alapján 2018 első hét hónapjának átlagában havonta mintegy 12 ezerrel csökkent a külföldön dolgozó magyarok száma, ami 10%-ot meghaladó átlagos csökkenési ütemnek felel meg. 18 hónapja folyamatosan csökken a külföldön dolgozók száma.

A munkaerőfelmérés adataiból egyébként nem érdemes túlzottan komoly következtetéseket levonni, hiszen azokat éri el a statisztika, akiknek van Magyarországon élő háztartástagjuk – jegyzi meg a lap.

Jellemzően ez a 100 ezer körüli létszám az, akik a környező országokban dolgoznak, és rendszeresen hazalátogatnak, illetve nem feltett céljuk a végleges kivándorlás.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

A kivándorlók számát (akik véglegesen elhagyják az országot) ugyanis egy másik statisztika összesíti, amit évente egyszer láthatunk a népmozgalmi adatok alapján (ez mutatja a népesség alakulását is).

E statisztika azt jelzi, hogy az elmúlt években csökkent a kivándorlók száma, de igen magas szintről kezdett el ereszkedni a létszám. A KSH a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból, valamint a TAJ-nyilvántartásból dolgozik.

Ez a statisztika töretlen emelkedést mutat, és tavaly már elérte a 20 ezer főt is, ugyanakkor a megelőző időszakban 9-15 ezer között alakult a létszámuk. Azt viszont nem tudni, akik hazajöttek, azok nem mennek-e vissza.

A fenti adat azonban egyoldalúan mutatja a magyarok migrációs folyamatait, hiszen nem csupán a visszavándorlási, hanem a kivándorlási tendenciákat is érdemes nézni. A kettő együtt mutatja meg, hogy mennyire csökkent a magyarok kivándorlási kedve.

Az így számolt nettó vándorlási egyenleg továbbra is negatív – habár javul a trend -, vagyis több magyar megy ki, mint amennyien jönnek. Összesen a Portfolió becslése szerint már 600 ezer magyar élhet külföldön.

Orbán: „Én ki fogok állni a külföldön dolgozó magyarokért”

Share.

About Author

Leave A Reply