Most akkor ez Magyarország vagy nem?

0

Elfogyó társadalom, elvándorlás, munkaerőhiány, reformra szoruló oktatási rendszer – akár Magyarországot is jellemezhetnék ezek a kifejezések.

Alacsonyabb termékenység, elöregedő társadalom, elvándorlás – mindez súlyos munkaerőválsághoz vezet a KeysFin tanácsadó cég elemzése szerint. Az oktatási rendszer radikális reformra szorul, hogy felkészítse a fiatalokat a jelenkor kihívásaira.

Ha ez nem lenne elég, a pályakezdőket komoly anyagi támogatásban kellene részesíteni, különben muszáj lesz külföldi munkaerővel megoldani a munkaerőhiányt.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Az ország modernkori történelmének legsúlyosabb munkaerőhiány-válságát éli. A gazdaság maximális fordulatszámon pörög, a vállalatok terjeszkednének, azonban nincs elegendő munkáskéz, ami hosszú távon jelentősen visszavetheti a növekedési potenciált.

A jelenség elsődleges oka az alacsony fizetésekben, ehhez köthetően pedig a Nyugat-Európába történő elvándorlásban keresendő. Bár a bérek az elmúlt években dinamikusan emelkedtek, európai viszonylatban még mindig alacsonyak – írta a Portfolió.

Ráadásul a termelékenység továbbra is alacsony, ezért hosszú távon nincs megalapozva a gyors bérfelzárkózás a nyugati országokhoz, így azok továbbra is vonzó célállomást jelentenek a szakképzett munkavállalók számára.

A helyzet ráadásul várhatóan a jövőben sem javul jelentősen, így a kormány vagy radikális oktatási és népességpolitikai eszközökhöz nyúl, vagy külföldi (EU-n kívüli) munkavállalókat próbál bevonzani.

Az elemzést a Business Review angol nyelvű román lap tette közzé – természetesen Romániáról, de aligha tévedünk nagyot, hogy mindez akár Magyarországról is szólhatott volna.

Mit jelent magyarnak lenni?

Share.

About Author

Leave A Reply