Akiket nagyon várnak a német munkaadók

0

Elég komoly növekedés elé néz idén a német építőipar, ami egyfelől nekik jó hír, másfelől viszont problémát is okoz, mert nincs elég ember. Magyarul: várják a külföldi szakembereket, ami a mi szempontunkból azért érdekes, mert közben Magyarországról már olyan sokan elmentek, hogy szerb és ukrán vendégmunkások behozataláról van szó.

A német építőipar az idén öt százalékkal 112,2 milliárd euróra tervezi növelni bevételeit, az alkalmazottak számát pedig 10 ezerrel 790 ezerre emelik. 2016-ban hat százalékkal nőtt a német építőipar bevétele.

A foglalkoztatottak számának növelése azonban nem lesz könnyű feladat annak alapján, hogy tavaly 28 ezerre, történelmi mélypontra csökkent az építőipari szakmunkások körében a munkanélküliség.

Peter Hübner, a HDB (Hauptverband der Deutschen Bauindustrie) építőipari szakmai képviseleti szervezet igazgatója és Hans-Hartwig Loewenstein, a ZDB (Zentralverband Deutsches Baugewerbe) építőipari szakipari képviselet elnöke egyetért abban, hogy kimerültek a német építőipar munkaerő-tartalékai.

Tíz építőipari vállalatból már hét a szakmunkáshiányt tartja üzleti tervei legnagyobb kockázatának, azaz bőven jut tér a külföldi, például a magyar szakembereknek.

Magyarországra is jöhetnek a vendégmunkások

Aminek aligha örül az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, melynek elnöke szerint gyakorlatilag minden szakmunka terén munkaerőhiány van, amelyet unión kívüli, harmadik országból lehetne pótolni.

Az ezt célzó javaslatukat kedvezően fogadta a kormányzat, így elhárult az akadály az elől, hogy Ukrajnából vagy Szerbiából érkezzenek vendégmunkások – mondta Koji László.

(Fotó: pixabay.com/tpsdave)

Share.

About Author

Leave A Reply