Akik a jég hátán is megélnek

0

Képzelje el, milyen lehet: csak akkor élhetne szülőfalujában, ha ki tudja venni saját vakbelét. A Chiléhez tartozó, de az Antarktiszon lévő Villas Las Estrellas nevű falucskában ugyanis nincs kórház, így ellátásért több mint ezer kilométert kellene utazni.

Ez a világ egyik legelszigeteltebb települése. Az Antarktisz egy szigetén fekszik, és főleg tudósok, valamint a chilei légierő vagy haditengerészet tagjai, továbbá az ő családtagjaik élnek itt, összesen nagyjából száz ember. A faluban van egy posta, egy kis iskola, egy bank és más, az alapellátáshoz szükséges intézmények.

A posta

Chile déli részéből repülőn lehet idejutni, a településhez egy kavicsos leszállópálya tartozik. A falucska határában tábla köszönti az érkezőt, és kiderül az is, hogy merre és milyen messzire vannak egyes nagyvárosok, vagyis az igazi civilizáció.

Az épületek között csővezetékek futnak a felszín felett, és furcsa szag terjeng. A házak belülről viszont kellemesek, barátságosak. A falakon emlékek és képek idézik fel a korábbi expedíciókat és látogatókat – egy plakett Stephen Hawking útjára emlékezik.

Az átlaghőmérséklet -2,3 Celsius-fok, ami némileg magasabb, mint az antarktiszi szárazföldi területen. A legutóbbi tél azonban kemény volt, -47 fokot is mértek, a családok hetekig nem hagyhatták el otthonukat a nagy hó miatt – mondta Sergio Cubillos, a chilei légibázis parancsnoka.

A nőknek nem ajánlják, hogy teherbe essenek a szigeten, mivel túl kockázatos, orvoshoz nehézkes lenne eljutni – hívta fel a figyelmet a BBC.

Van persze előnye is az életnek Villas las Estrellasban: a természet közelsége, ráadásul úgy lehet ezt megtapasztalni és átélni, ahogy máshol nem. A pingvinek például félelem nélkül járnak az emberek közelében.

A nap, amely megváltoztatta az életem

Share.

About Author

Leave A Reply