„Akik elmentek Nyugat-Európába, azok kvázi meghaltak”

0

Ablonczy Balázs történész szerint a magyar nemzettudat nagyon erősen területhez kötött. Ebből aztán több érdekes dolog is következik.

A Trianon 100 történelmi kutatócsoportot vezető szakember a napokban azt nyilatkozta, vannak kulturális reflexek, attitűdök, berögződöttségek, egyfajta közös halmaz, ami relatíve jól körülírható.

„Bizonyos értelemben akik elmentek Nyugat-Európába, vagy a tengerentúlra, azok kvázi meghaltak: talán mert „áldjon, vagy verjen sors keze, itt élned, halnod kell”, nem tudom” – fogalmazott az Azonnalinak adott interjúban.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ezzel szemben más régiós (azaz közép-európai) államban a kivándorlásnak „egészen más a helyiértéke” – tette hozzá, Lengyelországot hozva fel példaként.

„Nálunk a rendszerváltás óta az irodalmi köztudatba Nyugaton élő alkotó kettő került be: közülük csak az egyik, Márai az, aki többé-kevésbé konszenzuális. A másik Wass Albert” – mutatott rá Ablonczy Balázs.

Aki szerint ennek az lehet az oka, hogy „aki elment, az a közmegegyezés szerint nem tartozik közénk, az felrúgott egy megegyezést”.

Share.

About Author

Leave A Reply