Aki hazatért, de újra elmegy

0

Krisztina négy évvel ezelőtt költözött Angliába, mert úgy érezte, megfojtja a munkahelyén (egy állami intézményben) tapasztalt korrupt légkör. Idén márciusban hazatért, de nem nagyon találta meg a számítását, így tervei szerint hamarosan ismét útra kel.

„Utáltam, hogy csak akkor jutsz előrébb, ha csontig nyalsz, jópofizol a feletteseidnek. Elegem lett abból a népnyúzásból, amit nap mint nap láttam. Minden kollégámat megbetegítette a napi stressz, a nyomás, amit felső szintről kaptak. Nem bírtam már olyan légkörben élni. Közben azonban ott lebegett az ember szeme előtt, hogy ha nem tetszik, el lehet menni. Elmentem, és nem bántam meg” – mesélt a négy évvel ezelőtti döntés hátteréről a Magyar Narancsnak Krisztina.

Akkor a barátai többsége negatívan állt a határátkeléshez, mondván, Magyarországon is lehet jól élni, boldogulni. „A következő években szinte mind külföldre költöztek családostól” – mondta Krisztina.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Noha angliai számításai szerinte bejöttek, azért az is nyilvánvaló lett, hogy a szigetországban sem könnyű az élet: „Igaz, háromszor annyit dolgoztam, mint itthon, de örömmel és nyugodtan tettem, nem pedig gyomorgörccsel. Nem trükköztek a szabikkal, a bejelentéssel, nem volt sumákolás semmivel”.

Honvágya azonban nem múlt el, és úgy érezte, „az ember mindig idegen marad egy másik országban”, így aztán idén márciusban hazatért, bízott a változásban. Utólag azt mondja, a hazaköltözést nem kudarcként, csak egyszerű csalódásként élte meg, de azt már tudja, hogy szeptemberben megy vissza Angliába, ugyanoda, ahol eddig dolgozott.

„Nem tudom elképzelni, hogy a közeljövőben hazajöjjek. Szeretem a hazámat, de rossz a hangulat itthon” – mondta Krisztina.

„Angliában bármi lehetek”

(Fotó: Romsics Balázs)

Share.

About Author

Leave A Reply