Akár az uniós munkavállalók fele is leléphet a britektől

0

A képzett uniós munkavállalók több mint fele tervezi, hogy elköltözik az Egyesült Királyságból, legkésőbb amint lezárul az uniós kilépési folyamat. Ami, mondani sem kell, nagyon komoly gondokat okozhat az országnak.

A FTSE 250 legnagyobb vállalatának európai uniós munkavállalói körében végzett felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka tervezi, hogy akár már a Brexit lezárulta előtt elhagyja az Egyesült Királyságot.

Azt talán nem kell ecsetelni, ez mekkora problémákat jelenthet a brit gazdaságnak, elsősorban az egészségügy, a technológiai és a pénzügyi szektor, a média, és a telekom-cégek lesznek leginkább érintettek.

A legrosszabb helyzet az egyébként is problémákkal küzdő egészségügyben alakulhat ki, ahonnan az uniós munkavállalók 84 százaléka (!) távozhat – derül ki a Baker McKenzie jogi iroda által 250 diplomás körében végzett kutatásból.

Érezhető diszkrimináció

A felmérés szerint a megkérdezettek 42 százaléka már tett lépéseket bevándorlási státusza megváltoztatása érdekében, míg további 40 százalék mondta azt, hogy a közeljövőben tervezi.

Az is kiderült, hogy a megkérdezett uniós munkavállalók 70 százaléka érezte úgy, hogy jobban ki van téve a diszkriminációnak a Brexitről döntő tavalyi népszavazás óta, 38 százalék egyenesen sebezhetőnek, vagy nagyon sebezhetőnek érezte magát.

A válaszadók több mint negyede ismerte el, hogy attól fél, elveszíti a munkáját, a leggyakrabban emlegetett ok a felvételi folyamatok során tapasztalt rejtett diszkrimináció volt.

Az egészségügy nagyon ráfaraghat

Már látszik, hogy nagyon komoly bajok lesznek a brit közegészségügyben a Brexitet követően (hacsak ki nem találnak valamit), hiszen a legfrissebb adatok döbbenetes visszaesést mutatnak alig kilenc hónap alatt.

Míg tavaly júliusban 1304 uniós állampolgárságú nővér helyezkedett el az NHS berkein belül, addig idén áprilisban ez a szám 46 (!! – nem elírás, negyvenhat) volt, ami 96 százalékos visszaesés.

A helyzetet nehezíti, hogy a brit rendszerből visszafogott becslések szerint is mintegy 30 ezer nővér / ápoló hiányzik, mostanáig ezeket részben az uniós tagállamokból érkező szakemberekkel sikerült pótolni, ám jól látszik, hogy a népszavazás alaposan elbizonytalanított mindenkit. (További részletek itt.)

(Fotó: pixabay.com/jaytaix)

Share.

About Author

Leave A Reply