Akár 200 ezer ember is hiányozhat a magyar cégektől

0

A magyar cégvezetők egyöntetű véleménye, hogy a növekedés legnagyobb korlátja a szakemberhiány. Ami az igazán durva, hogy egyes becslések szerint akár 200 ezer ember is hiányozhat a magyar munkaerőpiacról.

A vállalatvezetők 92 százaléka (!) szerint a szakemberhiány a növekedés legnagyobb korlátja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) felmérése szerint.

A legtöbben a megoldást a szakképzés megújításában látják – mondta a szövetség főtitkára Győrben. Wimmer István hangoztatta: a magyar gazdaság helyzete rendkívül stabil, de a munkaerőhiány miatt ez kevés ahhoz, hogy a vállalkozások gördülékenyen működjenek.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint negyven-ötvenezer szakképzett munkaerő hiányzik a hazai munkaerőpiacról, de az MGYOSZ álláspontja szerint ez a szám inkább százötven-kétszázezer. Ehhez társul, hogy Nyugat-Európának nagy az elszívó ereje, az ottani munkaerőhiány miatt is.

A főtitkár kitért arra is, hogy a szakemberhiánynak demográfiai okai is vannak, csökkent a születésszám, gyorsult az elvándorlás, ugyanakkor bővült a gazdaság. Wimmer István megjegyezte, hogy alacsony a technológiai színvonal és a munkaerő-szervezés, emiatt pedig a munkaerő igény túlzott.

Az MGYOSZ főtitkára szerint fontos, hogy a fiataloknak legyen jövőképük, élénkíteni kell a belföldi regionális mobilitást, az át- és továbbképzés pedig nagyobb súlyt kell kapjon az aktív munkaerőpiaci eszközök között.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/websubs)

Share.

About Author

Leave A Reply