Ahonnan hét éve nem ment el ilyen kevés orvos

0

Úgy tűnik, a régióban egyre több országban jönnek rá, hogy ha nem emelik (ráadásul jelentősen) az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók fizetését, akkor lassan nem lesz, aki meggyógyítsa a betegeket.

A legutóbbi ilyen ország Románia, ahonnan tavaly csökkent az orvosok elvándorlása, elsősorban alighanem a mintegy 25 százalékos béremelésnek köszönhetően.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap adatai szerint a tavalyi első kilenc hónapban 850 orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást a román orvosi kamarától.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A lap becslése szerint a kérelmezők száma egész évben 870 lehetett, 70 százalékkal kevesebb a 2016-os adathoz mérten. A tavaly kibocsátott igazolások száma a legalacsonyabb az elmúlt hét esztendőben.

2010 óta összesen több mint 17 ezren igényelték a külföldi munkavállaláshoz szükséges iratot, a legtöbbet, majdnem 3 ezret 2011-ben, amikor a román gazdaságot erőteljesen sújtotta a nemzetközi gazdasági válság, a kormány pedig emiatt 25 százalékkal csökkentette a béreket a közszférában.

Az orvosi kamara adatai szerint a román orvosok főként Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban vállalnak munkát.

Némileg árnyalja azért a képet, hogy a román kamara szerint a hatóságoknak pontos adataik nincsenek arról, hogy valójában hány orvos vándorolt el, hiszen akik kérték a munkavállalási engedélyt, nem biztos, hogy el is mentek, ennek ellenére a hatóságok irányadónak tekintik ezt az adatot az elvándorlási kedv tekintetében. Egy tavaly decemberben ismertetett felmérés 15 700-ra becsülte a külföldön dolgozó román orvosok számát.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: pixabay.com/skeeze)

Share.

About Author

Leave A Reply