Ahol öröm iskolába járni

0

Gábor Indiában él, és két gyermeke is természetesen ott jár iskolába. Következzen most nagyon érdekes beszámolója, amiből meglepő dolgok derülnek ki.

„Az iskolarendszer Indiában teljesen más, mint amit megszoktunk Magyarországon. A gyermekeim (fiú 8, lány 10) már itt kezdték az iskolát immár három éve. De sajnos hátrányból indultak, és nem csak a nyelv miatt, hanem az életkoruk miatt is.

Itt az iskola – magániskoláról van szó – már a nursery-ben kezdődik, ami az otthoni óvodának megfelelő, csak délelőtti foglalkozások vannak.

A nursery után következő osztály a Kinder Garten. Itt már rendes oktatás folyik, ami a magyarországi első osztálynak felel meg. Egy tanár néni van velük. Ő tanítja nekik az írást, olvasást, éneket, környezetismeretet, stb.

A tanítás eleinte itt is csak délig tart, csakúgy mint a nursery-ben, de januártól kezdve a tanév végéig elkezdik hozzászoktatni a kicsiket is ahhoz, hogy az iskola 14 óráig fog tartani az első osztályban.

A számonkérés rendszere

Ez a tudatosan felépített ráhangolódás eddigi tapasztalataink szerint megmarad a későbbiekben is. Míg elsőben és másodikban nincsen még dolgozatírás, addig harmadiktól megjelennek a „Unit Test”-ek. Ezek a témazáró dolgozatok, amiből egy évben hármat írnak, és ezek már beleszámítanak az év végi értékelésbe. Míg harmadikban olyan 3-4 oldalasok ezek a tesztek, addig a negyedikeseké már 5-6 oldalas.

Az ötödik osztályban már megjelennek ezen felül a félévi és év végi záróvizsgák is. Valamint ekkor kezdik el a harmadik nyelv oktatását. Az első két nyelv a hindi és az angol. Harmadiknak lehet választani a spanyol és a francia között. Legalább is ebben az iskolában.

A gyerkőcök már Kinder Garten-től kezdve elkezdik a számítástechnikát is tanulni heti 2-3 órában. (Ezt csak azért hangsúlyoztam ki, mert tudtommal otthon nincsen már ilyen oktatás alsó tagozatban.)

Iskolaév április 1-től március végéig

Na de az iskoláról. Nem tudom, hogy más iskolákban hogyan mennek a dolgok, mert itt nincsen egy mindenek felett álló hatalmi szervezet, ami megmondja, hogy mit kell tanítani. A mi iskolánk jelenlegi rangsorban az 5. helyen áll a város 127 iskolája között.

Nagyon furcsa, hogy az iskolai év április elsejével kezdődik, és március végéig tart. A nyári szünet „csak” másfél hónap (május közepétől július 1-ig tart). Viszont rengeteg szünnap van az iskolában.

Mivel Indiában elég sok vallási ünnep van, és ezek szinte mindegyike szünnap a gyerekeknek. Nem tesznek különbséget, hogy melyik vallásnak van ünnep, ha ünnep, akkor az szünet. A karácsonyi szünetet itt is karácsonyi szünetként adják ki.

Majdnem el is felejtettem, hogy itt iskolai egyenruhában járnak a gyerekek. Van külön nyári és téli egyenruha. Eleinte furcsa volt, de mára már nagyon egyetértek vele. Így nem kell minden reggel, csak hétvégén „csatázni”, hogy mit vegyenek fel.

Itt nincsenek állandó osztályok éveken keresztül. Minden évkezdetkor az összes gyereket újra összekeverik, új osztályokba. Egy osztályból 2-3 tanuló marad csak együtt. Ennek megfelelően az évfolyam diákjai sokkal jobban megismerik egymást, és új barátságok köttetnek. Az osztályfőnökök is állandóan cserélődnek, csak úgy, mint a tanárok.

Ezek mellett minden tanulót beosztanak házakba (house), ami viszont a iskola évei alatt végig állandó. Ennek a sportfoglalkozásokban van jelentősége, mert a házak versengenek egymással, hogy melyik csapat lesz év végén a legjobb.

Széles a tanulható tárgyak palettája

Ami nagyon tetszik, hogy itt a tanórák csak 30 percesek. Igaz közöttük csak 5 perc szünet van, amikor is a tanárok átmennek az egyik osztályból a másikba. Van két nagyobb szünet. Egy 15 perces, ami a tízórai szünet, és egy 30 perces ebédszünet. Egyébként minden nap reggel 8-tól 14-ig van tanítás, kivéve pénteket, mikor is kötelező szakkör van a diákoknak.

Nagyon érdekes szakkörök közül lehet választani. A lányom jelenleg „Public Speaking”-re jár idén. A fiam számítástechnikára, míg tavaly „Innovation”-re. Ezek mellett van még Western és Indian dance, Drama, stb. Ezek mellett még van kötelező sportfoglalkozás, amit a tanítás előtt vagy után tartanak meg. A választék elég nagy: úszás, görkori, kosárlabda, teakwan-do, foci, krikett, torna, sakk, joga. Ezeket heti két alkalommal tartják.

Az iskolának van egy rendes nagy, füves focipályája, ami körül futópálya van. Egy jól felszerelt konditerme, úszómedence, az öltözőkben gőzkabin és szaunák (külön a lányoknak, fiúknak), kosárlabdapálya, teniszpálya.

Van négy számítógépterem, ebből kettőben csak Windows-os PC-k, míg a másik kettőben pedig csak Mac-gépek vannak. Van rendes színháztermük, külön táncterem a nyugati és indiai táncnak. Ugyanígy a zenetermek is meg vannak osztva külön indiai és nyugati teremre. Van állandó orvos is az iskolában.

Az egész iskolát biztonsági emberek felügyelik. A tanítási időben csak az igazgatói engedéllyel engedik ki a diákot még a szülővel is.

Az iskolai szabályzat szerint meg van tiltva a gyerekeknek, hogy hindiül beszéljenek egymás között, még a szünetekben is, és ezt a tanárok szigorúan be is tartatják a diákokkal. Mindenkire rászólnak, hogy angolul tessék beszélni. (Persze kivétel ez alól a hindi óra, ami minden nap van, néha kettő is.) Ennek is köszönhetően a gyerekeknek mára már nincsen gondjuk az angollal.

Nem ciki szeretni az iskolát

Hangsúlyozom, hogy a jelenlegi magyarországi iskolák napi életére nincs rálátásom, de úgy tudom, hogy otthon még mindig sikk nem szeretni az iskolát. A gyerekeim imádnak iskolába járni!!!! Annyi pozitív visszacsatolást kapnak a tanároktól, hogy öröm őket úgy látni, hogy várják, mikor mehetnek újra az isibe. Ez a legfontosabb számomra, hogy az iskola nem megutáltatja velük a tanulást, hanem megszeretteti.

Gondolom, sokakat érdekel az, hogy ez mibe is kerül, úgyhogy most az következik: mint említetem ez egy fizetős iskola. Itt is lehet nem fizetős iskolába beíratni a gyereket, csak ott a fő oktatási nyelv a hindi, és nem az angol. Ez meg nekünk nem volt járható.

A negyedéves tandíj 80 ezer forintnak megfelelő rúpia. Ez tartalmazza a tandíjat, az iskolabuszt, iskola utáni sportfoglalkozást. Ezen felül meg kell venni az egyenruhákat, valamint az éves tankönyvcsomagot, ami mindent tartalmaz.

Na jó, a ceruzát nem, de a színes ceruzától a ragasztón át a füzeteken keresztül a tankönyvekig mindent. Egy ilyen csomag az év elején egyszeri 15e Ft körüli kiadás.”

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg 2014 augusztusában.)

Share.

About Author

Leave A Reply