Ahol feláldozták Malackát

0

Labdarúgó-világbajnokságot rendez, a fűtést jóformán csak hírből ismerik, a KRESZ egy vicc, a legbiztonságosabb ország egyike, szegény Malacka viszont a cenzúra áldozata lett – mi az? Hát persze, hogy Katar, ahonnan Diana küldött posztot.

„Katarban a katari kisebbségnek számít. Az itt élő kb. 2.000.000 fő negyede indiai, 16%-a nepáli, csupán 15% katari és kb. még ugyanennyien vannak más arab országból, a lakosság tizede filippino, 5-5-5%-ra tehető a sri lankaiak, pakisztániak és bangladesiek száma, 7 % körüli a nyugati.

A nagykövetség adatai szerint kb. 300 magyar él itt, a „Qatari Magyarok“ nevű Facebook-oldalnak majdnem 200 tagja van, családtagokkal is számolva bizonyosan többen vagyunk itt, mint 300.

A 2.000.000 fő többsége férfi, 25-30 % a nő. Természetesen a muszlimok vannak egyértelmű többségben a többi vallással szemben.

Az ország területe 1/8-a Magyarországénak, egyetlen szárazföldi szomszédja Szaúd-Arábia. Államformája monarchia, az Al-Thani család uralkodik a 19. század közepe óta, 1971-ben függetlenedtek az Egyesült Királyságtól. Fővárosa Doha, ez egyben az egyetlen nagyvárosa is, a lakosság 90%-a itt él.

Távhűtő számla

A klíma röviden: nagyon-nagyon meleg.

Légkondicionáló van a lakásokban és nem fűtőtest. Távfűtés helyett távhűtő számlát fizetek. Bár a téli hónapokban idén volt, hogy estére 11-13 C-ra hűlt a levegő és jól jött az elektromos radiátor, de anélkül is elviselhető a tél.

Nyáron hőség van, 40 C feletti hőmérséklettel (már most is). A hivatalos hőségriadó határa 50 C-nál van, akkortól korlátoznák a kültéri munkát, de (hivatalosan!) nem szokott 50 C lenni. Nyáron a déli órákban ettől függetlenül a szabadtéri munka áll, hajnaltól délelőttig és délutántól éjszakáig tartó műszakok vannak.

A müezzin foglalja keretbe a napokat

A mindennapok rendjét a vallás határozza meg. Napi ötszöri imára a müezzin hangja figyelmeztet. Nehéz ezt nem meghallani, mert bárhol is tartózkodik az ember két-három, de minimum egy mecset mindig van hallótávolságban.

Hajnalban nem a legjobb dolog a müezzinre riadni, na de otthon is megeshet, hogy korán harangoznak. Az irodákban, toronyházakban, hivatalokban, bevásárlóközpontokban, tehát mindenütt vannak kijelölt imahelyek, külön a nők és a férfiak részére.

mecset torony.jpg

Pénteken a déli ima minden férfi számára kötelező, lehetőség szerint mecsetben végzendő el. Az imám vezeti az imádságot és beszédet is tart. Így a péntek munkaszüneti nap.

A munka törvénykönyve szerint maximálisan 48 órából áll egy munkahét, munkáltatótól függ, hogy ebből mennyit vár el és hogy a szombat munkanap-e. 48 órát dolgozom és szombatonként is. Nekem lehetetlen megszokni, hogy máskor van hétvége.

A törvény szerint 21 nap szabadság jár és a hivatalos ünnepek, de a szerencsésebbnek több, akár 50 is lehet az évi szabadnapok száma. Négyszer ünneplünk egy évben: a Nemzeti napon (December 18), a Sport napon februárban, Eid al Fitrkor és az Eid al Adha idején.

Ramadán az iszlám holdnaptár 9. hónapjában esedékes, ekkor a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. A munkaidő napi 6 órára csökken mindenki számára.

Legnagyobb mecset.JPG

Országonként eltérőek ilyenkor a korlátozások. Itt a nem muszlimok számára is tilos nyilvános helyen enni, inni, dohányozni és tudomásom szerint hangosan zenét sem tanácsos hallgatni a böjt órái alatt. A boltok, éttermek napközben zárva, viszont éjszaka nyitva tartanak.

A ramadán akkor ér véget, amikor a Hold az égbolton nem látható, ekkor van a Böjt Megtörésének többnapos ünnepe, a korábban említett Eid al Fitr. Nagyjából 70 nappal ezután tartják az Áldozati Ünnepet, az Eid al Adhát, ami a haddzs, a mekkai zarándoklat után jön el és szintén több napig tart.

Katarizáció

A katariak közül kevesen dolgoznak. Az államnak van egy „Katarizáció” nevű programja, amivel az a cél, hogy minél több helyit munkavállalásra ösztönözzenek és a projekteknél elő is írják, hogy hány fő katarit kell foglalkoztatni.

Ha van kit.

Nálunk is dolgozgatnak néhányan. A cégeknek kvótái vannak, amivel megszabják, hogy hány dolgozója lehet egy adott nemzetiségből és vannak foglalkozások, amit csak bizonyos nemzetiségűek űzhetnek. Például dada nyugati ember nem lehet, csak filippinó, nepáli, indonéziai, sri lankai stb.

helyi férfiak.JPGHelyi férfiak

Munkavállalói vízumot szerezni hosszadalmas. Többek között arabra kell fordíttatni, hitelesíttetni, felülhitelesíttetni a diplomát/szakképesítési papírokat, stb. stb.

Mindenkinek át kell esnie az egy orvosi vizsgálaton, ami vércsoport vizsgálatból, tüdő röntgenből és HIV-, hepatitis- stb. szűrésből áll, továbbá ujjlenyomat-mintát is vesznek.

Jogosítványt magyarként könnyen kaphatunk, ellentétben pl. az amerikaiakkal, akiknek vizsgát is kell tenniük. A papírok intézésével járó folyamat leírása egy teljes posztot megtöltene.

Jó hír, hogy magyarként már egy ideje a reptéren vásárolt turista vízummal beléphetünk az országba, korábban ezt is előzetesen kellett igényelni. Ha egyszer meglett a munkavállalói vízum, a céged lesz a szponzorod. Ez azt jelenti, hogy, az ő engedélyük kell ahhoz, hogy elhagyhasd az országot – igen, minden alkalommal kell kérni kilépési engedélyt -, hogy bankszámlát nyissál, bankot váltsál, hitelt vehess fel, alkoholt vásárolhass stb. stb.

Alkohol, a kényes kérdés

Az egész országban összesen egy darab alkoholbolt van. Ahhoz, hogy beléphess oda (!!!) és vásárolhass, a munkaadódnak kell írnia egy beleegyező levelet, megadva a fizetésed nagyságát. Ez alapján a bolt kikalkulálja, hogy havonta mennyit költhetsz el náluk.

A szabályozás szerint a megvett italokkal azonnal haza kell menned és csak az otthonodban fogyaszthatod el, sem ajándékba, sem pénzért nem adhatsz másnak. Még nem hallottam arról, hogy ezt ellenőriznék, mi is rendszeresen házibulizunk.

Ha nincsen alkoholvásárlási engedélyed, akkor az ötcsillagos szállodák bárjaiban vehetsz. Ramadan alatt az alkoholok lekerülnek a szállodák polcairól és az alkoholbolt is bezár, erre fel kell készülni. Ramadán alatt költöztem be az első albérletembe és a szomszédom, aki tudta, hogy még új vagyok az országban egy karton sört hozott át az első napokban.

Szállodákba járni szórakozni megszokott dolog, itt nincsenek klubok, bárok, diszkók máshol, csak ott. Eleinte furcsán hangzott, hogy az Intercontinentalba vagy a Sheratonba megyünk. Záróra hajnali 2-3 körül van, ami miatt sok buli 7-8-kor kezdődik, de mivel 6 körül megy le a nap, így legalább sötétben kezdődik a szórakozás.

A Michelin-csillagtól a kifőzdéig

Szintén vallási okokból nem árulnak sertéstermékeket. Ezt leszámítva az éttermek választéka széles: Gordon Ramsey Michelin-csillagos éttermétől az indiai vagy filippinó olcsó kifőzdékig minden megtalálható.

A katari konyhának tudtommal nincsenek különlegességei, a többi arab konyháéhoz hasonlóak az ízei, de ezekről keveset tudok mondani, mert gluténérzékeny vagyok és itt még a jobb éttermekben sem mindig lehetek biztos benne, hogy nekem megfelelően készítették az ételt.

A minisztérium nemrég iktatott be egy új törvényt mely szerint akár halálbüntetéssel is sújtható, aki lejárt szavatosságú terméket / termékből készült ételt ad el.

Sok élelmiszerbolt és étterem nem felel(t) meg az általános higiéniás követelményeknek. Több hentest is ismerek, ahol nincsen hűtőpult, csak a boltocska légkondicionált.

De több külföldi élelmiszer láncnak is vannak üzleteik Dohában, akik a világ minden tájáról kínálnak termékeket. Helyi feldolgozású gyakorlatilag nincsen. 2013-ban 3,98 millió tonna élelmiszert exportáltak az országba. Magyar Hajdú sajt, és magyar méz is kapható.

A kasszánál pakoló fiúk teszik az árut a szatyorba – sokkal többe, mint amennyibe mi magunk tennénk – majd ha kívánjuk, akkor kitolják a bevásárlókocsit az autónkhoz, igény szerint be is pakolnak. Minden sarkon van egy Juice-bár, ahol frissen facsart leveleket lehet venni.

Munka

A foci-vb miatt rengeteg építkezés zajlik Dohában és körülötte. A fizikai munkát az ázsiai munkások végzik, akik 2 év után mehetnek haza kb. 40 nap szabadságra. Változó, hogy ezután visszajönnek-e.

Az itteni keresetükből jó esetben a népesebb családjuk számára tudnak otthon jólétet biztosítani. Helyzetükkel és kizsákmányolásukkal többek között a FIFA és az Amnesty International foglalkozik, az Indexen is volt pár cikk. Várostól gyakran 1-2 órára lévő rettenetesen rossz körülményű táborokban élnek, a fizetésüket nem mindig kapják meg időben, útlevelüket elveszik. Ajánlom ezt a 6 perces kisfilmet:

Otthonhoz képest újdonság volt, hogy minden irodában, építési területen vannak teafiúk / -lányok, akiknek az a dolguk, hogy egész nap ellássák a többieket innivalóval. Vagy megtanulják, hogy ki hogyan szereti a kávét, teát, vagy hiába magyarázod, hogy mit szeretnél, mást kapsz.

A legtöbb helyi, de sok külföldi családnak van bejárónője, dadája, sofőrje, kertésze van, gyakran velük is laknak. A házakban, lakásokban ennek megfelelően van cselédszoba, cselédluk.

A velük való bánásmódon is próbálnak változtatni. Szerencsésebbek azok, akik nyugati családokhoz kerülnek, azt mondják, hogy ott nyugodtabb életük van, kevesebb eséllyel verik vagy kényszerítik őket a család férfitagjai „headache dutyra”.

Városszerte zajlanak építkezések: metróvonalak, utak, stadionok, szállodák stb. épülnek, az itt élő külföldiek nagy része az építőiparban dolgozik, ahogy én is. Mérnök vagyok, az egyik metróvonal építésén dolgozom már két éve.

munka előtti férfiak.JPGMunkakezdésre váró férfiak

Ezen a projekten a döntéshozók többsége nyugati országbeli. A rutinszerű munkákat filippinók, indiaiak, sri lankaiak végzik, de kivételek, ahogy mindenütt, nálunk is vannak. A fizetések alakulása is nemzetiségtől és beosztástól függ. A legalacsonyabb és a legmagasabb fizetés között 40-50-szeres különbség van.

Öltözködési szabályok

Az öltözködési szabályok sokkal enyhébbek, mint pl. Szaúd-Arábiában, de szigorúbbak, mint otthon. A muszlim nők többsége abaját visel – nagyon egyszerűen megfogalmazva: fekete vékony kabát, fekete kendővel elfedett haj és arc. Kisebbségben vannak azok, akik csak a hajukat takarják.

Az arab férfiak fehér „ingruhát”, thobát viselnek. A nők térdének és vállainak elfedése erősen ajánlott, de mostanában egyre többet látok trikós, miniszoknyás lányokat. Időről időre indul kampány a szolid, muszlim kultúrát tiszteletben tartó viselkedés betartása érdekében.

Megtörténhet, hogy egy parkból vagy plázából kivezetik azt, akinek a ruházata nem megfelelő. A szórakozóhelyeken azonban teljesen elfogadott, hogy a nők, talán még az otthonitól is többet mutató ruhát viselnek.

furdoruhás muszlim nő.JPGFürdőruhás muszlim nő

A hivatalos strandokon a férfiaknak shortot, a nőknek shortot és pólót vagy burkinit kell viselni, de a lakóházakhoz tartozó (szinte mindenütt van) medencéknél és a szállodák strandjain ugyanúgy lehetünk, mint otthon.

Jobban bíznak egymásban

Egyes felmérések szerint az egyik legbiztonságosabb országok közé tartozik a fent már említett szponzorrendszer szigorúsága miatt, mások azt mondják, hogy itt is vannak bűntények, csak nem kerülnek nyilvánosságra. Sajtószabadság itt még nincs.

Én biztonságban érzem magam. Ha nem zárom be az ajtót, nem rabolnak ki, autólopásokról sem tudunk (mihez is lehetne kezdeni egy ellopott autóval egy apró félszigeten), viszont gyakori, hogy járó motorral hagyják az autót, míg elintéznek valamit, hogy ne melegedjen fel a kocsi.

Szerintem az emberek jobban bíznak egymásban és ezt szeretem. Számla nélkül is ki tudok cserélni bármit, garancia papír nélkül is vállalnak javítást, a boltban sosem kell szorongatnom a táskámat, tudom, hogy ha a bevásárlókocsiban hagyom, akkor az ott is marad.

sivatag.JPG

A KRESZ, ami egy vicc

Érkezésem másnapja óta vezetek, de vannak, akik túl veszélyesnek ítélik meg. Ezt mindenki döntse el maga, szerintem szabálykövetőbbek itt, mint Kairóban, de rosszabb a helyzet, mint otthon.

Tömegközlekedési hálózat nincsen, ezt tervezik fejleszteni a vb-ig. Akinek nincsen autója, az a munkáltatója által biztosított kisbusszal közlekedik a munkahelye és a lakhelye között vagy sofőrje van.

Taxit fogni nem túl könnyű, a magántaxisok elérhetőbbek, de drágábbak. Szinte természetes, hogy az úticél megközelítését tudnunk kell, különben az angolul alig tudó vezető nem biztos, hogy az akár ismertebb úticélt is megtalálja.

Legkedveltebb autótípusok a terepjárók: Land Cruiser, Pajero, Armada, Prado, Hummer. Gyakoriak a drága élményautók is. A nagy fogyasztás nem probléma, a benzin ára 60 forint körül van. Nagyobb autó nagyobb biztonságot is jelent.

Dohát a három sávos körforgalmú kereszteződések jellemezték, de elkezdődött ezek jelzőlámpás csomóponttá való átalakítása. Az utak szélesek és zsúfoltak. Az agresszív sofőrökön túl az is gondot okoz, hogy sokan nem is ismerik a közlekedési szabályokat.

Az itteni autós iskolában nem említik, hogy érdemes indexelni, lámpát kapcsolni, elsőbbséget adni. A KRESZ-könyvük nevetséges. De a sofőrök többségét kitevő ázsiaiak sincsenek tisztába a szabályokkal, bámulnak maguk elé és mennek.

Nem túl gyakori, hogy esik az eső, de olyankor a forgalom lelassul. A legrosszabb mégis akkor, amikor köd van, olyankor még ha a látási viszonyok engednék is, akkor sem haladnak az autók. A ködlámpát hírből sem ismerik, bevett szokás vészvillogóval 15-20 km/h-s sebességgel haladni köd esetén.

Lakhatás

Az itteni társadalmi hierarchia alján lévő emberek táborokban laknak, a leggazdagabbak valóban óriási palotában élnek. A két véglet között mindenki az anyagi helyzetének megfelelő megoldást választja, ami mindenképpen sokkal-sokkal drágább lesz, mint otthon.

A Közel-Keleten itt a legdrágábbak a lakhatási költségek, az albérletek évi 6-7%-kal drágulnak átlagosan. A választék széles: ágybérlet, szoba megosztás, saját szoba, lakásbérlés, házbérlés.

A belvárosi rész keletiesebb jellegű, munkaszüneti napokon több száz itt dolgozó keleti lepi el tereket, parkokat és tölti a napot a szabadban a szűk otthonuk helyett.

belvárosi látkép.JPGBelvárosi látkép

A gyerekes családok szívesen választják a compoundokat, azaz az olyan telepeket, ahol több ház van egy kerítésen belül, biztonsági szolgálattal, közös játszótérrel, társasági helyiséggel, tornateremmel, esetleg kisbolttal, saját vagy közös medencével. Sok nyugati lakik az üzleti városrész felhőkarcolóiban vagy a két mesterséges szigetre épült toronyházakban.

Dűnecsúszda és tevefutam

A mindennapok nagyrészt munkával telnek, de van lehetőség szórakozásra is, még ha kevesebb is, mint máshol. Az adódó programokat én legalábbis sokkal jobban értékelem, mint otthon.

Szerintem a legjobb dolog kimenni a városból. Szerencsére az ország tengerpartja és sivatagja nagyjából érintetlen, tehát ha megfelelő az autónk, akkor bárhova mehetünk.

Hétvégére, akár éjszakára is el szoktunk menni a sivatagba. Választunk egy jó helyet a tengerparton, fürdünk, pihenünk, grillezünk, sörözünk. Sütöttünk már szalonnát is. Barátaink a snowboardjukkal szoktak csúszkálni a dűnék tetejéről a vízbe. Élvezetes dolog az is, amikor az autóval megyünk fel és le a dűnéken. Nehéz ezt leírni, de tényleg jó.

autózás a dűnéken.JPGAutózás a dűnéken

Sokféle vízisportot is lehet űzni, amikor az időjárás engedi. Vitorlázás, hajókázás, parasailing, padleboat, jetski is van itt. Az országot keresztbe és hosszába is be lehet járni pár óra alatt.

vizisportoló arab kisfiúk.JPG

Az autópályán 120 km/h a megengedett maximális sebesség, betartásukra trafipaxokkal ügyelnek. A bírságok elég magasak, piroson való áthajtásért, sebesség túllépésért 30.000 forintnyi a büntetés.

Az északi rész legnagyobb látványossága Al Zubara erőd, ami az UNESCO Világöröksége része tavaly óta. Biztosan okkal került fel a listára, én csak egy pöttömnyi építményt látok benne, amit maximum 10 perc alatt körbe lehet járni.

Nyugaton található egy városka, ahová csak az olajkitermelésben dolgozók mehetnek be, magas fal veszi őket körbe. Az utak az olajmezőkön át mennek, de Bahreinnel ellentétben itt nem engedtek minket közel a kutakhoz, az úton tilos megállni és fényképezni is.

A hűvösebb hónapokban hétvégenként vannak tevefutamok. Az iszlámban a fogadás nem megengedett, de én így is élvezem. Ma már csak robotzsokék hajtják a tevéket, ezért a pálya mellett mennek autóval az irányítók, majd mögöttük autózunk mi, a nézők.

Teveverseny előkészülete.JPGTeveverseny előkészülete

Ahol feláldozták Malackát

Katar törekszik a világ kulturális életében betöltött szerepének a növelésére. Az uralkodó emír nővére befolyásos személy a nemzetközi kulturális életben is (a 100 legbefolyásosabb ember között van).

A város kulturális központja a Katara nevű városrész. Több kiállítóteremnek, műhelynek, hangversenyteremnek, operának, amfiteátrumnak és különböző nemzetek ételeit kínáló jó éttermeknek ad otthont a tenger part.

A Katari filharmonikusok közt sok magyar zenész van, hangversenyeik mindig nagyon jók szoktak lenni. Igazi színtársulat sajnos nincsen. A mozifilmekből az iszlámmal össze nem egyeztethető elemeket kivágják, viszont a művészfilmek kedvelői el vannak kényeztetve, ugyanis a Dohai Filmintézet havonta 2-3 újdonsággal is jelentkezik.

Az otthonihoz képest sokkal kevesebb könyv és könyvesbolt van itt. Korábban azt hittem, hogy nincsen rá igény, de később olvastam, hogy a könyvet engedélyeztetni kell forgalmazás előtt, hogy nem tartalmaz-e a muszlimokat bántó tartalmat. Így lett a cenzúra áldozata A. A. Milne Micimackója is szegény Malacka miatt és hasonlóan járt a Vaddisznó is, akinek a jelenetét kihagyták az Oroszlánkirályból.

Kereszténység

Keresztet sehol sem szabad kitenni vagy viselni. Az irodába felállított, előre engedélyezett karácsonyfa is kisebb vitát kavart nálunk tavaly. Ennek ellenére állami támogatással a város szélén épült egy hatalmas keresztény centrum, evangélikus, katolikus, ortodox templomokkal.

A vasárnapi istentiszteletet pénteken tartják, hogy illeszkedjenek az időbeosztásunkhoz és nem csak angolul, hanem tamilul, franciául, malájul, arabul, spanyolul, urdu és más kisebb nyelveken is.

Pár érdekesség

• Gyerekülést / biztonsági övet nem használnak, babák ülnek első ülésen szülők ölében, akár a vezetőjében is
• Rádióban a hírek első mondata: Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani (az emír) ezt és ezt csinálta ma: levelet írt / kapott, telefonált, utazott stb.
• Az emír és az édesapja, a 2013-ban lemondott emír fényképe a legtöbb épületben látható. Tisztelik és szeretik őket.
• A McDonald’s vállal házhozszállítást
• Nincsenek óriásplakátok
• Nő és férfi elméletileg csak házastársi viszonyok között élhet egy fedél alatt

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg 2014 májusában.)

Share.

About Author

Leave A Reply