Ahol szó szerint halálba dolgoztatják az embert

0

A Japánban sok helyen elvárt munkamorálról már elég sok szó esett (itt, a Határátkelőn is), ám a jelek szerint egyes cégeknél kezdik túlfeszíteni a húrt. Olyannyira, hogy nemrég a japán hatóságok is megunták a jelenséget.

A napokban az ország legnagyobb hirdetési ügynökségénél indult összehangolt razzia, mert a hatóságok gyanúja szerint a Dentsu tokiói kirendeltségén egy 24 éves férfi öngyilkos lett.

A munkavállaló a halálát megelőző egy hónapban 105 órát (!) túlórázott, ráadásul depressziós is volt. Az esetet a japán munkaügyi minisztérium halálba dolgoztatásnak (jellemző, hogy erre külön kifejezés van a japán nyelvben, a karoshi) minősítette.

Hétfőn nem csak a cég tokiói központjában, de három másik városban, Oszakában, Kiotóban és Nagojában lévő kirendeltségén is razziát tartottak, azzal a gyanúval, hogy a cégnél másokat is túldolgoztatnak.

Közleményében a Dentsu jelezte: nagyon komolyan veszik a munkaügyi szabályokat, és próbálják elejét venni a halálba dolgozásnak a cégnél.

A japán kormány nemrég harcot hirdetett a túl hosszú munkaidő és a rengeteg túlóra ellen, ami az országban a legtöbb vállalatnál már-már elvárás – emlékeztet a BBC.

A kormány erőfeszítései érthetőek, hiszen a jelenség már a gazdaság teljesítőképességét veszélyezteti, ráadásul elemzők szerint a csökkenő gyerekvállalásnak is ez lehet az egyik oka.

Így nyírja ki magát egy teljes ország

Share.

About Author

Leave A Reply