Ahol senki nem tudja, mikor üt be a krach

0

Perth Nyugat-Ausztrália egyszerre nyüzsgő és elszigetelt fővárosa, és mint az Ausztália A-tól Z-ig blog posztjából kiderül, az életnek ott is megvannak a maga kockázatai. Nekünk legyen mondva…

„Nyugat-Ausztrália a legnagyobb állam Ausztráliában, viszont az állam jelentős részén szinte alig található valami. Aki igazi nagyvárosi nyüzsgésre vágyik Ausztrália ezen részén, annak nagyjából a 2 milliós lakosú főváros, Perth az egyetlen értelmezhető állomás.

Perth konkrétan a világ második legelszigeteltebb főbb városa Honolulu után: amíg Pert 2130 km-re fekszik a legközelebbi nagyvárostól, Adelaide-től, Honolulu 3841 km-re található San Franciscótól.

Ráadásul a város ugyanarra a lélegeztetőgépre van kötve, mint az ausztrál bányaipar: ha jól megy a bányászati cégeknek, a város burjánzik és pezseg, ha viszont rosszul megy a szekér a bányákban, akkor szinte azonnal lemennek az ingatlan árak, elmennek a szakemberek a városból, csökken az életszínvonal.

Ez a bányaipari függőség látszik a felhőkarcolókon is: amíg Sydney-ben, Melbourne-ben és Brisbane-ben a legmagasabb felhőkarcolókon rendre a bankok és a könyvvizsgáló cégek logói vannak, Perth-ben szinte kivétel nélkül a bányaipari cégeké.

Most egyébként éppen újra egy jobb szériában van a város, de pár éve volt egy lejtmenete, és most sem lehet tudni, hogy mikor üt be újra a krach. Kellemetlen függőség ez, ami eléggé bizonytalanná, nehezen tervezhetővé teszi a városba telepedők jövőjét.

Egyébként számunkra Perth kellemes meglepetés volt, még jóval kevésbé őrült és zsúfolt, mint pl. Sydney, de persze már minden megvan a városban, ami egy igazi, nyugati, multikulti várostól elvárható.

Mindezek mellett szépek a parkjai, jó az időjárás, rengeteg csodaszép tengerpart van körülötte, és Európához is 5-6 órányi repülőúttal van közelebb, mint Sydney vagy Melbourne.

Ez utóbbi csekélységnek tűnik, de aki valaha repült haza Magyarországra Sydney-ből, az pontosan tudja, mennyit is számít, ha 5-6 órával kevesebbet kell azon a fránya repülőn ülnie.

Az időjárása Perth-nek elég kellemes, mondhatni mediterrán típusú: nyáron baromi száraz meleg van, télen pedig nyirkosabb, hűvösebb, de nem hideg. A leghidegebb hőmérsékletet 2006. június 17-én mérték, -3.4 fokot. Nem rossz ez egy téltől.

Ehhez ha még hozzátesszük, hogy a legmelegebb mért hőmérséklet 46.7 fok volt, akkor azért már lehet füttyenteni egy nagyot. Végül az aduász: Perth Ausztrália legnapsütésesebb fővárosa, még Sydney-t és Brisbane-t is maga mögé utasítja. Na, elkezdtetek már csomagolni? :)”

A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply