Ahol önként vonulnak börtönbe és fizetnek is érte

0

Dél-Koreában egyre többen vannak, akik saját akaratukból vonulnak börtönbe, és ezért még fizetnek is. A Belső börtön nevű létesítmény persze nem igazi börtön, de mindenben hasonlít rá. A rács mögé vonulók 90 dollárt fizetnek azért, hogy bezárják őket egy napra, és mindezt éppen azért teszik, hogy menedéket találjanak.

A Hongcsonban lévő hely 2013-ban nyílt meg, és már több mint kétezren keresték fel. Ők főleg stresszes dolgozók és tanulók, akik így akarnak egy kicsit elszakadni az ország szigorú és sokat követelő oktatási és munkakultúrájától.

A bevonulók azért mennek a rácsok mögé, hogy pihenjenek és elvonuljanak a nyüzsgéstől, az egyébként feszített tempójú életüktől. A börtönön belül tilos a kommunikáció minden formája, nem lehet mobiltelefonokat használni, de még órákat vagy tükröket sem lehet bevinni.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az öt négyzetméteres cellákban egy napló, egy jógamatrac és egy pánikgomb van, de a „rabok” spirituális csoportfoglalkozásokon is részt vehetnek igény szerint. A börtön feelinget erősíti, hogy mindenki rabruhát hord és az ételeket is a rácsok alatt adják be.

Egy tavalyi felmérés szerint egy átlagos dél-koreai munkavállaló kétezer órát dolgozik egy évben, így ők a leginkább túldolgoztatottak Ázsiában. „Ironikus, de a börtönben éppen szabadságot érzek” – mondta a brit Mirror szerint egy 28 éves „rab”.

Az alapító Noh Ji-Hyang a férjétől vette az inspirációt a börtön kialakításához: a férfi ugyanis ügyész, és 100 órát dolgozik egy héten. Mint mondta, sokaknak annyira megtetszik a rácsok mögött, hogy nem is ezt érzik börtönnek, hanem azt, ahova vissza kell térniük, vagyis az igazi életükhöz.

Amikor a börtön jó élmény

(Fotó: pixabay.com/ErikaWittlieb)

Share.

About Author

Leave A Reply