Ahol kajamaradékkal mennek a buszok

0

Az ember próbál környezetbarát módon élni, szelektíven gyűjti a szemetet, nem kér műanyagzacskót a boltban, néha mégis úgy érzi, mintha árral szemben úszna. Svédországban kissé másként mennek a dolgok – írta a Mindenkilaci, melynek szerzője levelet kapott egy ott élő ismerősétől.

„A svéd buszok 100 százalékosan bioüzemanyaggal közlekednek. Ezt a lakosok segítségével termelik meg. Minden társasház mellett van egy szelektív hulladékgyűjtő, ahol vehet magának mindenki barna zacskót, és ebbe gyűjtöd otthon a kajamaradékot.”

Na várjunk csak… jól értem?

„Igen. Kajamaradékkal megy az összes busz!”

Én persze rögtön kételkedni kezdtem. Talán csak egy elszigetelt esetről van szó. Úgyhogy gyorsan ráírtam egy másik, Svédországban élő ismerősömre. Tényleg? Jött is a válasz: tényleg.

„Igen! Tényleg így van. Gotlandon, a szigeten ahol mi élünk, nagyon szigorúan veszik a szelektív gyűjtést, és tényleg rajta van a tartályon, amibe a lebomló zacskóban kidobod a komposztot, ételmaradékokat, hogy „köszönjük, ezzel megy a buszod”.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

Az önkormányzati lakótelepeken a távhő és a melegvíz nagy része is hulladékalapú. Gotland egy ökosziget, itt komoly büntetésre számíthat az, aki elszórja a szemetet vagy lebukik, mert nem viszi el a szeméttelepre.

Nálunk a cementüzem kitermelése is a szeméttelepen szétválogatott égethető hulladékokkal megy. A távhő szerintem zseniális. Vízdíj sehol nincs, mégis mindenki tudatosan spórol vele. Ha önkormányzati lakásban laksz és nem saját házban, a melegvízért sem fizetsz.”

Nyilván nem arra kell gondolni, hogy a maradék lecsót beletömik a tankba és a busz vígan elpöfög, de lényegében mégis ez történik, hiszen a hulladékokból nyerik ki az energiát, az ételmaradékból biogáz készül, ami a buszt hajtja. (…)

Nem új dolog ez, a svédek már évtizedek óta tudatosan foglalkoznak a témával, mégis egészen más az ismerőseim beszámolóján keresztül látni, hogy ez nem csak egy utópia, tényleg működik a valóságban.”

A teljes írás itt található.

Tényleg hülyék a svédek?

Share.

About Author

Leave A Reply