Ahol hidegebb van, mint az Északi-sarkon

0

Amikor a külföldre indulásod előtt három nappal azt olvasod, hogy ahová tartasz, ott olyan hideg van, hogy azt már a helyiek is túlzásnak érzik, és pláne, ha ez a hely Kanadában van, akkor azért elgondolkodsz egy picit. Mínusz 29 fok nem vicces, pláne, ha a szél miatt mínusz 40 C foknak érzed. Na, pontosan így járt a Világegyetemista blog egyik szerzője, mielőtt nekiindult volna Montrealnak, hogy egy szemesztert a McGill Egyetemen töltsön.

„Nem mondom, hogy nem ijesztett meg, amit olvastam: félévszázados hidegrekordok, sőt, valakitől még azt is hallottam, hogy egyik nap Montrealban – ahol az általam első helyen megjelölt McGill Egyetem is van – hidegebb volt, mint az Északi-sarkon…

Pedig én akartam – mindennél jobban – a világ egyik legzordabb országában tölteni a téli (!) szemesztert. Valami vonzott ebbe a jeges világba azon kívül, hogy a McGill a világ top egyetemei között van számon tartva.

Kíváncsi voltam a kanadai kultúrára, amiben egyszerre ismerhetők fel az európai és az észak-amerikai vonások, a mentalitásra és a helyiek híres vendégszeretetére. Meg persze szerettem volna látni élőben a jegesmedvéket, a kardszárnyú delfineket és az északi fényt; a Niagara vízesést, és a Banff nemzeti parkot – ha nem ismerős ez a név keressetek rá, megéri. A hideggel nem számoltam.

Kalandot keresel, vagy jobb életre vágysz külföldön? Válogass álláslehetőségek közül itt!

Már a repülőúton gondoltam bele (elég sok időm volt gondolkodni), hogy lehet, hogy mégsem ez volt életem legjobb döntése… Végigidegeskedtem a 18 órát, pedig nem félek a repüléstől.

Mit fogok csinálni egyedül abban a hatalmas, idegen országban? Elég meleg lesz a síkabátom? Képes leszek helytállni a világ minden pontjáról érkezett elit-egyetemisták között? Ezek és ezekhez hasonló kérdések kergették egymást a fejemben. Aztán valami történt.

Leszállt a gép, kinéztem az ablakon a hóval borított tájra, és furcsa nyugalom töltött el – nekem itt a helyem. (…)

Minden nap, amikor elsétálok a hólepte viktoriánus házak előtt, és a háttérből lenéznek rám a modern felhőkarcolók, egyre biztosabb vagyok benne, hogy Kanada és a tengerentúli ösztöndíjpályázat volt az egyik legjobb döntés, amit hozhattam. Amikor pedig mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet, egyszerűen felveszek még egy réteg ruhát, és folytatom a napom.

A teljes posztot itt találjátok.

Kanada (majdnem) nyitva

Share.

About Author

Leave A Reply