Ahol fizetnének azért, hogy ne dolgozz

0

A túl sok munka rendkívül káros lehet, elsősorban persze az egyénnek, de rajta keresztül a vállalatoknak és a gazdaságnak is. Nem csoda, hogy akad olyan ország, ahol már azért fizetnének az embereknek, hogy ne dolgozzanak annyit, de egyelőre nem járnak túl sok sikerrel.

Az említett ország Japán, ahol szó szerint halálra dolgozzák magukat az emberek, ezért a kormány kitalálta, ösztönözni kellene az embereket, hogy legalább minden hónap utolsó péntekjén lépjenek le kora délután a munkából és pihenjenek. Viszont a terv egyelőre nagyon nem működik.

Olyannyira nem, hogy az Index beszámolója szerint szeptember közepén egy japán cég az egyik legnagyobb helyi gazdasági lapban, és Tokió legforgalmasabb állomásán tett közzé hirdetést.

Ebben a cégvezető (kissé talán szarkasztikusan) bocsánatot kért a dolgozóitól, amiért megpróbálták a kormány kérésének eleget téve minden hónap utolsó péntekjén délután háromkor hazaparancsolták a beosztottjaikat pihenni és szórakozni.

A pénteki korábbi lelépés annyira nem jött be, hogy egyes helyeken még akkor sem mentek haza korábban a melóból az emberek, ha külön fizetett nekik a cég.

Az okok között az elhibázott kivitelezéstől kezdve kulturális beidegződéseken át a japán üzleti élet sajátosságain keresztül sok minden megtalálható.

Te azért inkább dolgozni mennél külföldre, csak még nem találták munkát? Keress nálunk!

Az OECD adataiból kiderül, hogy a teljes munkaidős vállalati beosztottak 22 százaléka dolgozik heti 50 órát vagy többet. Egy októberi kormányjelentés szerint minden ötödik japán cégnél felmerül a halálba dolgoztatás veszélye.

Nem jobb a helyzet a szabadságok terén sem, Japánban átlagban 18 szabadnap jár egy évben, de ebből csak hetet vesznek ki.

Ráadásul valószínűleg még a rosszabbul festő adatok is csak a valóság felszínét kapargatják, mert a japán cégeknél elterjedt gyakorlat, hogy beíratják a dolgozóval a kérdőívre, hogy hatkor lelépett az irodából, aztán ott tartják tízig. Vagy egyszerűen nem válaszolnak – a kormány a legutóbbi felmérésében 10 ezer cégtől kért adatokat, 1700-tól kapott.

Jó, de miért nem mennek haza?

Az egyik ok a BBC-nek nyilatkozó japán cég HR-ese szerint az, hogy kora délután hazamenni „nem japán dolog”. A Sunny Side Up nevű PR-vállalat még bónuszt is fizetett (esetenként 3200 jent, azaz 7500 forintot, vagy más mértékegységben mérve: 5-6 sört), hogy hazahúzzanak a prémium pénteken, de még így is nehéz volt rávenni őket a kikapcsolódásra.

Aminek az egyik oka, hogy ha az emberbe évtizedekig azt verik bele, hogy addig kell dolgozni, ameddig beleszakad, akkor nehéz egyik napról a másikra váltani.

De a kedvezményezettek gyakran nem is tudják, hogy mit kezdjenek magukkal. A munka mellett nem sok szabadidejük van, a szigorú vállalati keretek miatt a cégen kívüli kapcsolati hálójuk is gyakran elég szűk. Így sokszor se elképzelésük, se lehetőségük nincs arra, hogy értelmesen töltsék a rájuk szakadt szabad órákat.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: flickr.com/Héctor García)

Share.

About Author

Leave A Reply