Ahol együtt tanulnak a bevándorló gyerekek

0

Németországban van olyan kifejezetten integrációs iskola, hol a kelet-európai és a más régiókból érkezett gyerekek együtt tanulnak, így segítve egymás beilleszkedését.

A Berta von Suttner középiskolában már a nyolcvanas években is kiemelten foglalkoztak a bevándorló gyerekekkel, akkor még jellemzően Kelet-Európából érkezett a többség.

Ma már jóval többen vannak a Közel-Keletről vagy éppen Afganisztánból érkező gyerekek, de azért akadnak még kelet-európaiak is. A német közszolgálati Deutsche Welle riportjában egy moldáv lány, Sandra Jacub beszélt arról, hogy először különös volt neki ez a sokszínűség.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Keresd nálunk!

Az iskola elsősorban a nyelvi és a társadalmi beilleszkedést segíti. A diákok döntő többsége rendkívül szorgalmas és igyekvő, hiszen tudja: egyedülállóan kedvező lehetőséghez jutott Németországban – mondta a Globoport összefoglalója szerint az iskola igazgatóhelyettese.

Mégis mindenki angolul tanul, mert egyáltalán nem biztos, hogy Németországban akarják leélni az életüket. De a többség (a 16 éves Sandrához hasonlóan) nagyon hajt a suliban, mert tisztában van vele, hogy számára ez a beilleszkedés legkönnyebb útja Németországban.

Így építette fel magát a semmiből Ausztriában

Share.

About Author

Leave A Reply