Ahol a határátkelés olyan, mint lemenni kenyérért

0

Komoly vihart kavart a nemzetközi politikában, hogy a brit miniszterelnököt meglehetősen zajos tüntetők fogadták Luxemburgban, ahol munkaebéden találkozott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. De mi bajuk a luxemburgiaknak Boris Johnsonnal?

Nos, nem sok, annál inkább az ott élő briteknek, akiket a jelek szerint lassan kezd kiborítani a Brexit körüli hercehurca (speciel ezzel nincsenek egyedül…). Boris Johnson annyira felhúzta magát, hogy el sem ment a helyi kollégával közös sajtótájékoztatóra, ami a diplomáciában meglehetősen ritka és udvariatlan dolog.

Szóval kiderült, hogy bár a kilépést pártoló britek és a sajtó nekiesett a luxemburgiaknak (egyesek szerint a Glasgownál kevesebb lakosú miniállam „megalázta” az Egyesült Királyságot), a helyieknek viszonylag kevés közük van a találkozót kísérő tüntetéshez.

A helyzet jobb megértését segítik Laura Shields tweetjei, aki meglehetős nyíltsággal írta le, milyen következménye lesz a kilépésnek az emberek életére.

„A Luxemburgban élő 6000 brit életét felforgatja a Brexit és akkor még nem beszéltünk arról, mi lesz akkor, ha nem lesz megállapodás.

Egy ilyen kis országban a határon átmenni munkaügyben vagy családi okokból olyan, mint leugrani kenyérért. Theresa May volt kormányfő nem volt hajlandó ezt beerőltetni a kilépésről szóló egyezségbe, mert jobban érdekelte az, hogy megnyirbálja a külföldön élő 3 millió brit jogait” – írta Laura Shields.

Szerinte még akkor is komoly hatása lesz a Brexitnek az emberek életére, ha az Egyesült Királyság megállapodással lép ki az Európai Unióból. Például azért, mert sok olyan brit él Luxemburgban, akinek házastársa másik uniós országból származik.

„Nekik fogalmuk sincs arról, visszatérhetnek-e majd családként az Egyesült Királyságba, ha nem érik el a minimum bevételi követelményeket. Sokan – az előítéletek ellenére többségük nem jómódú ember – szerelemből vagy munka miatt költöztek Luxemburgba és egyáltalán nem biztos, hogy képesek lesznek visszatérni a hazájukba például azért, hogy ápolják öreg vagy beteg szüleiket” – hívta fel a figyelmet.

Laura Shields szerint sokan egyszerűen megragadták az EU-tagság kínálta esélyt, ráadásul 2016-ban az uniós országokban élő britek 60 százaléka nem szavazhatott.

Szóval ezen vannak kiborulva a luxemburgi britek és ezért tüntettek Boris Johnson ellen. A bizonytalanság mindenkit kezd kikészíteni.

Hátborzongató történet az amerikai egészségügyről

(Fotó: pixabay.com/djedj)

Share.

About Author

Leave A Reply