Aggódnak a lengyelek

0

Aligha akad bárki ma Európában, akit meglep, hogy a lengyel kormány erősen aggódik a képzett szakemberek elvándorlása miatt. Hívnák is őket haza, de az írekkel ellentétben egyelőre csak a konferenciákig jutottak.

Lengyelország londoni nagykövete a BBC rádiónak nyilatkozva beszélt arról, a varsói kormány egyre jobban aggódik az országból tapasztalható elvándorlás miatt.

Witold Sobkow az Oxfordi Egyetemen működő Migration Observatory nevű kutatóközpont tanulmányát kommentálva beszélt erről. A kutatás (sok egyéb mellett) megállapította, hogy az Egyesült Királyságban jelenleg 565 ezerrel több külföldi él, mint 2011-ben; közülük 366 ezren más EU-tagállamokból érkeztek.

Miután a „kelet-európai bevándorló” a legtöbb brit szemében egyenlő a lengyellel, őszintén szólva nem lep meg, hogy éppen a lengyel nagykövetet kérdezte a BBC.

A diplomata azt mondta, kormányát aggasztja, hogy milyen nagy számban vándorolnak ki olyan magasan képzett szakemberek, illetve speciális képesítésű szakmunkások Lengyelországból, akikre otthon is szükség lenne.

A lengyel kormány éppen ezért májusban konferenciát szervez a külföldön dolgozó lengyelek számára annak bemutatására, hogy milyen munkalehetőségek várják őket, ha hazatérnek – tette hozzá Witold Sobkow.

A nagykövet hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „az Európai Unió erről szól”, sok lengyel dolgozik Nagy-Britanniában, sok külföldi EU-polgár talál ugyanakkor munkát Lengyelországban, hiszen az EU „az agyak szabad mozgását is jelenti”.

Az írek azért kicsit előrébb tartanak a lengyeleknél, hiszen (mint azt mi is megírtuk) nemrégiben mutatták be a Global Irish nevű programot, és szó van arról, hogy adókedvezményeket adnának a hazatérőknek, miként az is benne van a pakliban, hogy szavazati jogot kapnának a külföldön élők is (közülük ugye sokan második generációsok).

Az írek a nagypolitika szintjén is léptek, például tavaly létrehozták a diaszpórával foglalkozó miniszter posztját. Ennek vezetője, Jimmy Deenihan szerint körülbelül egymillió aktív munkakorú ír él külföldön, azaz a lakosság több mint egyötöde vándorolt ki.

Az ír kormány már eddig sem tétlenkedett, a külföldön élőkkel foglalkozó 470 szervezetet összesen 126 millió euróval támogatta az elmúlt 10 évben, ők összesen 30 országgal tartják a kapcsolatot.

Share.

About Author

Leave A Reply