A svájci adóbevallás titkai

2

Az év első fele a legtöbb országban egyben az adóbevallás ideje is, amit ember nem szeret (talán a könyvelők, de ebben sem lennénk biztosak). Na de hogyan adóznak például Svájcban? Kiderül a Kolbászkerítésország blog posztjából.

„Hogy miért fáj ez különösképpen nekem, az a svájci adórendszer különlegességei miatt van. Teljes képet persze nem tudok adni, mert 26 (plus ou moins) kanton 26 különféle szabályrendszerét szerintem ember nincs a Földön, aki érti.

Nos, nálunk Neuchâtel kantonban jön a lé a számládra és az adóhatóságok küldenek év elején 10 csekket (MIÉÉÉÉÉÉRTTTT tízet ?????), hogy a személyi jövedelemadódat leródd.

Hogy „egyszerűbb” legyen, ez már eleve két helyre megy, mindenféle elcseszett szorzók és százalékok alapján a kommünhöz (lokális adó) és a kantonhoz. Mellékelnek még egy másik szép kövér csekket is, ez a federális adó, amit egyben kell befizetni, ha tetszik, ha nem.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy év elején gyakorlatilag csak és kizárólag a federál adóra és a februárban esedékes első csekkre a tízből keres az ember.

Mivel nekem, ha százalékosan számolom, az adóteher a bérem kábé 35 – 40%-át viszi el, el lehet képzelni, hogy valamikor nyár közepén kezd kiegyenesedni a dolog, hogy végül az év végén havajdídzsébe torkoljon.

Ahogy mondtam, év elején takarékoskodni veszett fejsze nyele, a federál adó mindent visz – kábé egy havi bérem – míg év végén jön a 13-ik havi fizetés, hogy ne sírjon senki se. Mondjuk sok svájci pont az utolsó adórészlet megfinanszírozása miatt várja úgy a 13-ik havi fizetést, mint a mannát. Abból törleszt.

A 10 adócsekken szereplő számot mi állítjuk be, ha úgy néz ki, jó év lesz – bonus, mittomén – érdemes a befizetéseket megemelni, mert akkor nem ér meglepi az évvégi záráskor.

2015-öt illetően például némi jutalom és bonus után kitoltam a szopórollert a garázsból, elfelejtettem az adórészletet megemelni, a pénzt pedig bölcsen nyaralásba, tengerpartba és egyéb hasznos dolgokba fektettük.

Jött is elszámolás után egy 12328 frankos számla, ennyi az elmaradás. Nos, megyek át svájciba, várom a 2016-os bonust, hogy a 2015-ös extra adót le tudjam perkálni.

Most pedig könyékig ülök a 2016-ot illető papírok kellős közepén és kétségbeesve próbálom csökkenteni az adóalapom, mert „sajnos” a múlt év is jó év volt.

Itt egyébként van vagyonadó is, például a ház után is kellene perkálni évi 24 000 frankot, ha nem – hogy-hogy nem – lenne pont ennyi a hypoteque, vagy jelzálog (nem takarja a magyar kifejezés a dolgot), amit egy évben törlesztésként nyomunk. A kettő kiegyenlíti egymást, szal nem kell legalább a házra perkálni.

Ezért keres minden gazdag ember Svájcban az ingatlanjaival összefüggésbe hozható eladósodási lehetőséget, adóalap csökkentési célból tartozni érdemes. Kollégám például pincét ásat a háza alá.

Amit ez évben összekapartam, az pár a házzal kapcsolatos karbantartási számla és mint blockbuster, vettem két évnyi nyugdíjat tavaly, azaz két évvel korábbra teszik most a nyugdíjjogviszonyom kezdetét, mint előtte.

Mifelénk – ez megint ahogy tudom kantonfüggő – a 24-ik születésnap után lehet az ún. második nyugdíjoszlopba befizetni. Nos mivel én 30 éves korom óta élek Svájcban, megvehetem borsos áron a hiányzó hat évet a 24-ik és 30-ik életévem közöttit.

Ha mindet megvenném, akkor nyugdíj szempontból olyan lenne, mintha mindig is itt éltem és dolgoztam volna. No ebben bízom, beskrájboltam a számot a természetesen online töltendő szopverbe és lőn! Únnézki életemben először nem elmaradást fogunk fizetni, hanem kijön az adóév nullszaldóra. Ez bizony nagy eredmény!”

Természetesen az eredeti poszt ennél sokkal részletesebb, érdemes elolvasni az egészet itt.

(Fotó: flickr.com/Marcel Grieder)

Share.

About Author

2 hozzászólás

 1. T. Zoltán on

  Szép napot!

  Ez egy nagyon megtévesztő és szerintem teljesen hamis információkat felsoroló cikk!

  5 éve élek Svájcban.

  Tényleg viszonylag öszetett az itteni adózási rendszer, de ennek oka van,
  és aki rendelkezik egy stabil 90-es IQ-val az kb fél óra alatt át tudja látni, ha elmegy egy könyvelőhöz, aki kiokítja.

  El nem tudom képzelni, hogy van olyan Kanton az országban, ahol 35 %-os adót fizet bárki.
  Nálam (Zürich Kanton) az adóm nincs a bruttó fizetésem 10%-a sem! És ez 10 % alatti adó megy gyakorlatilag három felé aztán.
  Egy része a Kanton-nak, egy rész a lakóhelynek, ahol lakunk, és egy meglepően csekély, jelképes rész megy csak az államnak.
  Állítólag azért van ez utóbbi így, mert kantonális alapon irányítják az országot, minden Kanton a saját törvényei, szabályai szerint,
  és ezért kell a Kanton-nak többet fizetni, és az államnak kevesebbet.

  Üdv.
  Tornyos Zoltán

  • Herr Géza on

   Üdv Zoltán,
   amikor az eredeti poszt linkje megtalálható az itteni írás végén, akkor érdemes azt elolvasni, mielőtt az ember ilyen summás véleményt alkot. Miután többen is ismerjük (virtuálisan) a szerzőt, bátran állithatom, hogy az IQ-ja “kicsit” feljebb van 90-nél, valamint mivel közép-felsővezetői posztban dolgozik egy nemzetközi multinál, a fizetése minimum kétszer több annál, amit te láthatólag el tudsz képzelni. Rég nem Quellensteuert fizet, és egyébként a fenti cikkben is benne van, hogy Neuchatel kantonról van szó, az meg nem éppen az “olcsóbbak” közé tartozik.

Leave A Reply