Abortusz Svájcban

0

A jelenlegi svájci törvények szerint minden nőnek joga, hogy eldöntse, hogy vállalja-e a terhességet vagy sem – írta a Svájci S(CH)apka blog, aminek szerzője utánanézett a helyi szabályozásnak.

„Megnéztem, hogy mi a helyzet Svájcban. Magam is meglepődtem, hogy milyen egyszerű. Erről lehet vitatkozni, hogy jó vagy sem. Ha a nő nem vállalja a terhességet, akkor a 12. hét végéig van lehetősége elvégeztetni a beavatkozást.

Egyetlen feltétele, hogy biztosítással kell rendelkeznie, várakozási idő nincs. 12 hét felett azonban már itt is orvosi javaslat szükséges.

Az alsó korhatár a betöltött 16 év, ha az orvos úgy ítéli meg a tinit, hogy tud rendelkezni önmaga felett. Ebben az esetben a szülőket nem értesítik. Mondjuk a megküldött számlát nehéz lesz eldugni, de erre az esetre is van megoldás.

Aki nem akarja, hogy megjelenjen ez a tétel, az kifizetheti a saját pénztárcájából. Egy tablettával végzett megszakítás díja 600.- és 1000.- frank körül mozog, egy műtéti beavatkozás elérheti a 2000.- frankot is.

Keress külföldi munkát a Határátkelőn, rengeteg ajánlat vár!

Az abortusz végrehajtását nem szükséges kórházi intézményben végeztetni, az országban több kijelölt rendelőben elérhető a szolgáltatás.

Itt engedélyezett az abortusztabletta 1999 óta. 2015-ben az összes terhességmegszakítás 70%-t így végezték. Erre azonban csak a 7. hét végéig van lehetőség, ezen felett csak művi terhességmegszakítás lehetséges.

Mindkét esetben ambuláns az ellátás, bár a tabletta esetén is meg kell jelenni az intézményben. (…) Miután lezajlott az esemény, 2-3 hét múlva orvosi vizsgálat szükséges, hogy megállapítsák, hogy minden rendben van-e. (…) Persze, mindenki maga dönti el, hogy melyiket választja, ha erre a megoldásra kényszerül.”

A teljes posztot itt találjátok.

(Fotó: pixabay.com/Andi_Graf)

Share.

About Author

Leave A Reply