Abnormális, de kénytelenek vagyunk külföldieket felvenni

0

Mi is rengeteget írtunk a munkaerőhiányról, ám hiába beszélnek róla egyre többen, komolyabb intézkedés egyelőre nem történt. Így aztán a cégek úgy próbálnak meg boldogulni, ahogyan tudnak – például úgy, hogy külföldieket vesznek fel.

Így tesz a tatabányai ASG Gépgyártó Kft. is, melynek vezetője ugyanakkor nem titkolja, hogy szerinte ez egy abnormális dolog. „A mostani, százharmincas létszámunkkal nulla körül mozog az eredményességünk, és fogytán a vevőink türelme” – mondta Sólyom Ferenc.

A helyzet olyan komoly, hogy már a külföldi partnereiknek is azt kell mondaniuk, hogy a második félév előtt nem tudnak munkát vállalni, és az sem biztos, ha nem sikerül bővíteniük. Márpedig ez veszélyezteti az üzletet.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

„Már az ipari parkban működő multinacionális cégek is ráfanyalodnak a külföldi munkavállalókra. Az egyik ottani HR-es ismerősöm azt mondta, a munkaerőhiány miatt egyre alacsonyabb elvárásokat támasztanak a jelentkezők felé. Ha valaki egy tízes skálán mondjuk hármas szintű munkaerő, már felveszik. Állítólag most próbálnak ukrán munkavállalókkal is betölteni üres pozíciókat, és a jelöltek kapásból 6-7-es szinten vannak, jók a tapasztalatok” – tette hozzá a cégvezető.

„Az egyik nap boldogok vagyunk, hogy felvettünk három embert, aztán másnap ketten felmondanak. Egy részük külföldre megy, ilyenkor azzal vigasztalom a kollégákat, hogy ez nem az a verseny, amiben esélyünk van nyerni. Egy másik részük pedig itthoni cégekhez megy, ilyenkor mondok valami nagyon csúnyát” – fogalmazott Sólyom Ferenc az Abcúgnak adott interjúban, amit itt olvashattok el teljes egészében.

Növekvő elvándorlás várhat Magyarországra

Share.

About Author

Leave A Reply