A napsütötte Sydneytől a homokborította Szudánig

0

Újra útnak indulunk, és jó hír, hogy továbbra is dőzsölünk a képekben a határátkelők ablakaiból kinézve. Néhány egészen különleges, már majdnem művészi képet is örömmel osztunk meg veletek. Köszönet a beküldőknek! Irány Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Ausztrália, Szaúd-Arábia és Szudán.

Sydneyből két adag kép is érkezett, úgyhogy az ausztráliai nagyváros szépségeiben ma többszörösen is elmerülhetünk. Először jöjjenek Csaba képei.

Sydney2.jpg

„Nappaliból kilátás Sydneyben. Szerintem nem kell ragozni, miért szeretünk itt élni. A pluszt a bálnaszezon jelenti, mikor az asztalnál ülve látjuk, hogyan ugrálnak ki a vízből a böhöm nagy állatok.

Sydney1.jpg

Van ám negatív oldala is. Télen telibe kapjuk a hideg szeleket. Megfelelő szigetelés hiányában pedig nem túl kellemes júniusban és júliusban. De azért nem sírunk. :)”

A és Z már nem is egy, hanem két lakást is megtapasztalt az ausztrál nagyvárosban. Nem mondom, én is szívesen ébrednék ilyen kilátásra reggelente. „Mikor kiköltöztünk Ausztráliába, Sydneybe, elég magasra sikerült a lécet tennünk a lakásból való kilátással.

A_Z_Cammeray_lakás.jpg

Cammeray Sydney egyik felkapott helye, nagyon békés, nyugis, papagájok és kakaduk repkednek mindenhol, néha még enni is benéztek az erkélyünkre. Mivel ezt a lakást csak 3 hónapra béreltük, mivel nagyon drága volt, a bérlet végéhez közeledve egyre többször sóhajtottunk nagyokat, hogy “hmmmm, nehéz lesz akárcsak hasonló kilátású lakást találnunk!”.

De úgy látszik valaki odafent meghallotta a sóhajtásainkat, és egy óriási szerencsének, valamint itteni magyar ingatlanos barátainknak köszönhetően igazi kincsre leltünk Mosman-ben: 180 fokos panoráma Sydney-re, az operaházra, a Harbour Bridge-re, a Central Business District felhőkarcolóira. És a papagájok meg a kakaduk minden reggel és naplemente előtt jönnek kajálni az erkélyre. Tömegével. Habár a lakás kicsi, de ez a látvány a nappalinkból szinte mindenért kárpótol. 🙂 Egy “apró” szépséghiba van: pont karácsonykor kell kiköltöznünk, mivel a tulajdonos a szilveszteri tűzijátékot a lakásából szeretné nézni…”

Boglárka München belvárosából küldött képet.

Munchen.jpg

„Münchenben, a belvároshoz közel lakunk, negyedik emeleten. Nagyon szeretem Münchenben,hogy nagyon sok a zöld, sok fa van, több park is van.”

Tamás szintén Németországból, de már Frankfurt belvárosából küldött egy igazi nagyvárosi erkélyképet.

Frankfurt.jpg

Zoltán Hollandiában a 18-ik nappalijából pillant ki.

Hollandia Babó Zoltán.jpg

„Hollandia, jelenleg az ötödik ország ahol élek, de nem hiszem, hogy az utolsó.”

Gábor pedig Olaszországban éppen a Comói-tóra néz.

Olaszo.jpg

„Észak-Olaszországban vagyok, ezt látom a Comói-tóból. Sajna, nincs túl jó szél a szörfözéshez a változékony idő miatt.” Gábor megosztott egy egészen friss képet is velünk, bár nem az ablakából, de úgy gondoltam megéri.

Olaszo2.jpeg

„Ilyet 25 év óta sose láttam, a Comoi-tó északi részén (Larionak hívják errefelé.) 29.-én épp vacsorázni voltunk, mikor megjelent a szivárvány. 20.30-ra egy ritka szép duplává vált.”

Csaba nemrég érkezett Londonba.

„Küldök én is pár képet arról, ami az ablakból látszik. Nem olyan lélekemelő, mint sokaknak. Persze a körülményekhez képest ez nem is olyan rossz. Még nincs egy hónapja, hogy kijöttem Londonba, az első fizetésem sem jött még meg, szóval nem volt még sok lehetőségem javítani a lakhatáson. Annyi előnye van, hogy olcsó a szoba és mivel tetőtér, így az ablak is felfelé néz. Szóval igazából, ha csak fekszem az ágyon, jobbára a felhőket látom. És mint látszik, tényleg nincs messze a metró.”

Nyaubabynek már szebb kilátása van az angliai Grenwich-ben.

ZS_London2.jpeg

„Szerencsésnek mondhatom magam, hogy 6 hónappal ezelőtt az angol párommal vettünk egy két szobás, két fürdőszobás lakást Greenwich-ben, egy újépítésű ház legfelső (16.) emeletén és pazar kilátásunk van Canary Wharf-ra, Greenwich-re, Blackheath-re.

Mivel elég magasan vagyunk, sokszor csak ülünk az ablak előtt és nézzük az elsuhanó felhőket, és be kell valljam, az angol időjárás nem unalmas. Minden nap van úgy hogy az egyikünk szól a másiknak, hogy „Te figyelj, gyere nézd!” – és éppen szivárványt látunk, köd van, felhős az ég, gyönyörű a naplemente, az épületek vannak kivilágítva stb. Nem tudunk betelni vele.”

ZS_London_nyito.jpeg

ZS_London4.jpeg

Mirjam Szaúd-Arábiából küldött képet.

Szaud.jpg

„Ez a kilátás nálunk Szaúd-Arábiában, sajnos nem a legjobb kép, mert nem tudtam kihagyni a villanypóznákat.”

Turchi rendszeres hozzászóló a blogon, jöjjenek az ő képei Szudánból, a képekhez magyarázatot is fűzött, így nem galériában, hanem a magyarázatokkal együtt láthatjátok őket, amelyek persze hozzáadnak a történethez. „Szudánban ezt látom az ablakunkból: (a házat csak béreljük átmeneti időre, nem települtünk ki szerencsére és nem is tervezzük :-))

Szudán, Khaortum, főváros, egy zárt, őrzött kertes “lakópark”.”

hatar10.jpg

Talán a legszebb rész a ház előtti parkból. Ha kinézek az ablakon néha még jó helynek is tartom. Akár ücsöröghetnénk is ott, ha nem lenne általában 45 fok, ill. este nem lepnék el a környéket a kóbor kutyák.

hatar (1).jpg

A kép alján a mi kapunk és kertünk. A homoktól nem látszó betonút és a közös park, háttérben az oroszok házával.

hatar2.jpg

Szerelmem a generátor. Ez menti meg az életünket, ha meleg van (mindig az van) és nincs áram sem. (Sokszor nincs). Sajnos, az automata része elromlott, azaz ha elmegy az áram, én mint automata pótló lény kiszaladok, bekapcsolom, visszajön az áram, visszaszaladok, kikapcsolom, mire visszaérek a szobába újra elmegy az áram és így tovább, naponta akár 10x.

hatar3.jpg

A kert hátsó része és a szomszéd ház még üresen, szerencsére. A házak túl közel vannak, ha körbelaknak minket, úgy fogok járni, mint svájcisapka hogy a szomszéd hátsóját fogjuk mi is látni.

hatar6.jpg

Itt jól látszik, milyen vastagon borítja homok az utat, amiről először azt hittük, hogy nincs is rajta beton.

hatar8.jpg

A féltve őrzött pálmánk, amiről a kertész mindig le akarja vágni az ágakat, nem tudni mi okból. Így nő mióta a kertészt kitiltottuk. Kb. 2x nagyobb, mint 2 éve. A fákon olyan madarak laknak amiket sosem láttam még. Reggelente az összes madár rikoltozik ami alapvetően jó, de néha idegesítő.

hatar7.jpg

A kert egy másik mini pálmája. Alatta kismacskák laknak.

hatar9.jpg

A ház, amiben lakunk. Kívülről ránézve a ház pazar, gyakorlatilag semmi nem működik benne.

hatar5.jpg
Kicsit rosszul sikerült kép, lemaradt a pálmafák teteje de a törzsük is érdekes

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg 2014 augusztusában.)

Share.

About Author

Leave A Reply