A whisky a legjobb befektetés

0

A whisky értéke növekedett legnagyobb mértékben a luxus vagyontárgyak közül: 582 százalékkal ér többet, mint 2009-ben. A Knight Frank Luxus Befektetési Index jelentése szerint a ritka skót whiskyk értéke 40 százalékkal emelkedett egy év alatt, 2018 utolsó negyedévére.

Az elmúlt évben két kiugró eladás is történt: októberben 700 ezer fontot, akkor rekordnak számító összeget fizettek egy üveg whiskyért, majd egy hónappal később 1,2 millió fontot sem sajnáltak egy üveg egyedi Macallanért, amelynek címkéjét Michael Dillon tervezte.

A skót whiskyk eladása jelentősen nőtt Indiába (44 százalék), Kínába (35 százalék) és Szingapúrba (24 százalék) 2018 első felében, a pénzes befektetők érdeklődnek az ital iránt.

Mindez várhatóan folytatódik idén is: a kiemelt termékek mellett a másodvonalba tartozó, többek számára megfizethető üvegek iránt is nőni fog a kereslet – a befektetés mellett a gyűjtőszenvedély és az alkalmankénti kóstolgatás is pörgeti ezt a folyamatot.

Tízéves távlatban a whisky mellett az autók (258 százalékos növekedés), az érmék (193 százalék) és a bélyegek (189 százalék) teljesítettek jól. Egy év alatt az érmék, a borok és a műtárgyak értéke növekedett legjobban, de jóval elmaradnak a whisky mögött.

Az elmúlt évtized legnagyobb értékű befektetése egy festmény volt: tavaly ősszel 90,3 millió dollárt fizettek David Hockney Portré egy Művészről (Medence két alakkal) című művéért.

Nagyot kaszálhat a házán Jodie Foster

(Fotó: Knight Frank)

Share.

About Author

Leave A Reply