A világ tíz legdrágább nagyvárosa

0

Ismét előállt szokásos éves listájával az Economist Intelligence Unit, melyből kiderül, melyek a világ legdrágább nagyvárosai. A TOP10-be négy európai város került be.

Az Economist Intelligence Unit indexének (Worldwide Cost of Living – WCOL) összeállításakor 138 különböző termék és szolgáltatás árát veszik figyelembe.

A 130 nagyvárosban idén szeptemberben felvett adatok 0,3 százalékpontos emelkedést mutatnak az egy évvel korábbi állapothoz képest.

Eszerint idén a világ három legdrágább nagyvárosa holtversenyben a kínai Hongkong, a svájci Zürich és a franciaországi Párizs. Utóbbi kettő Szingapúrt és a japán Oszakát előzte meg.

Ami a trendeket illeti, a kelet-európai, amerikai és afrikai nagyvárosok valamivel olcsóbbak lettek az elmúlt egy évben, míg a nyugat-európaiak drágábbak. Ez legalább részben az euró erősödésének köszönhető a dollárral szemben.

A jelentésben vizsgált tíz kategória közül a dohányáru és a szórakoztatóipari termékek ára emelkedett a leginkább, a legnagyobb áresést a ruházatok körében tapasztalták.

A világpolitika is hatással volt a listára, a legnagyobb drágulást például Teherán esetében mérték. Érthető okokból, az Irán elleni amerikai szankciók miatt 10 ponttal emelkedett a teheráni index, ami azt jelenti, hogy a nagyváros a 106.-ról a 79. helyre ugrott.

A már említett szingapúri visszaesés oka pedig az volt, hogy a járvány következtében a külföldi vendégmunkások nagy számban hagyták ott a városállamot, így 2003 óta először fordult elő a lakosság lélekszámának csökkenése.

A legnagyobb árcsökkenést egyébként két brazil metropoliszban, Rio de Janeiróban és São Paolóban mérték, mindkét esetben a romló real és az egyre nagyobb szegénység miatt. 

A tíz legdrágább város

1-3.   Zürich (Svájc) – 103 pont

Párizs (Franciaország) – 103 pont

Hongkong (Kína) – 103 pont

4.      Szingapúr – 102 pont

5-6.   Tel Aviv (Izrael) – 101 pont

Oszaka (Japán) – 101 pont

7-8.   Genf (Svájc) – 100 pont

New York (Egyesült Államok) – 100 pont

9-10. Koppenhága (Dánia) – 96 pont

Los Angeles (Egyesült Államok) – 96 pont

Végre egy hotel meglépte az elképzelhetetlent

(Fotó: pixabay.com/annca)

Share.

About Author

Leave A Reply