A világ legértékesebb whisky-gyűjteménye

0

Sok embernél akad egy-két üveg whisky, akár még a jobb fajtából is, ám ahhoz, hogy valaki 16 millió 750 ezer dollárnyit (igen, ez 5 milliárd 109 millió forint) nem kevés elszántság (és persze pénz) kell.

A gyűjtemény annyira kivételes, hogy azt hivatalosan is elismerte világrekordnak a Guinness. Ami persze ekkora összegnél nem meglepetés, az már (legalábbis az olyan kibiceknek, mint mi) inkább, hogy kicsoda a megszállott és hol él.

A tulaj nem más, mint a vietnámi Viet Nguyen Dinah Tuan, aki ráadásul nem is valamelyik nyugati nagyvárosban (mondjuk Londonban vagy New Yorkban) él, hanem Ho Si Minh-városban.

Övé például a világ egyetlen teljes Macallan Fine & Rare gyűjteménye, benne egy 1926-os üveggel. Nála van a 12 létező palackból egy a legidősebb Bowmore whiskyből, ami jelenleg is a legdrágább Islay malt.

Van neki egy üveggel az 1919-es Springbankből (ebből 24 van összesen a világon), ennek egyetlen palackja nemrég 220 ezer dollárért cserélt gazdát.

A gyűjteményben összesen 535 palacknyi található a világ legritkább, legrégibb és legfinomabb skót és japán whiskyjeiből.

„Számomra a whiskygyűjtés egy élet szenvedélye. Minden szabadidőm aukciós és kereskedéssel foglalkozó oldalakon töltöm, hogy megpróbáljak híres és ritka whiskyket találni a világ minden tájáról” – mesélte Viet Nguyen Dinah Tuan.

„Mindehhez persze rengeteg türelem és kitartás szükséges, de büszke vagyok az erőfeszítéseimre. Ami a gyűjteményt illeti, eszem ágában sincs eladni belőle. Egyetlen palackkal sem. Ami azt illeti, folytatom a kutatást régi és ritka üvegek után, hogy bővítsem és gazdagítsam a kollekcióm” – tette hozzá a vietnámi gyűjtő.

A világ 10 legdrágább új autója

Share.

About Author

Leave A Reply