A világ legbiztonságosabb nagyvárosai

0

Mostanában, amikor tele vannak a hírek mindenféle rémségekkel, egy utazás tervezésekor fontos tényező lehet, mennyire biztonságos az adott hely. Nos, a legfrissebb lista szolgál némi érdekességgel, de az is elgondolkodtató, hogy a TOP 10-ben mindössze két európai város.

Az Economist Intelligence Unit idei listáján 60 várost állítottak sorrendben a digitális biztonság, az infrastruktúra, az egészség- és a személyes biztonság szempontjait mérlegelve.

Ne vacakoljunk sokat, a lista élén Tokió végzett a maximális 100-ból 92 pontot elérve. Mögötte alig lemaradva Szingapúr található (91,5 pont), majd ismét egy japán metropolisz, Oszaka következik (90,9 pont).

A végeredmény különösebben nem meglepő, hiszen ugyanez a három város volt dobogós a legutóbbi két felmérés (2015, 2017) során is.

A negyedik helyig kellett várni az első európai városra, ez Amszterdam lett, melynek az elemzés szerint az egyik legnagyobb hátránya a rengeteg turista, akikkel már nem nagyon tud mit kezdeni a holland nagyváros.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ha már Európánál tartunk, földrészünkről még Koppenhága fért be a legjobb tíz közé a(z egyébként Szöullal) megosztott nyolcadik helyen.

Érdekes, hogy az Egyesült Államokból egyedül Washington jutott a legjobbak közé, igaz, Chicago nem sokkal maradt le (11. lett).

A jelentés szerint az elmúlt években (a terrorizmusnak és a klímaváltozásnak köszönhetően) megváltozott az, amit egy város biztonságáról gondolunk és egyre inkább az kerül előtérbe, mennyire képes az adott település összeszedni magát egy természeti vagy ember okozta katasztrófa után.

Így nem csoda, hogy az index készítői megvizsgálták a segélynyújtó szolgáltatásokat, a katasztrófabiztosítást, a cyberbiztonságra való felkészülést. A jelentés azt állítja, a helyezés nem függ attól, mennyire gazdag egy város, ám ha végignézünk a TOP10-en, akkor azért ezt a magunk részéről nem kis szkepszissel fogadjuk.

TOP10

1. Tokió, Japán
2. Szingapúr
3. Oszaka, Japán
4. Amszterdam, Hollandia
5. Sydney, Ausztrália
6. Toronto, Kanada
7. Washington DC, USA
= 8. Koppenhága, Dánia
= 8. Szöul, Dél-Korea
10. Melbourne, Ausztrália

Bécs maradt a világ legélhetőbb városa

(Fotó: pixabay.com/yellowmagics9)

Share.

About Author

Leave A Reply