A világ 10 legrosszabb városa határátkelőknek

0

Mint minden évben, idén is elkészítette az InterNations nevű oldal a felmérését, melyben több mint 20 ezer határátkelőt (vagy expatot, ha úgy jobban tetszik) kérdeztek ki alaposan arról, mely városokban a legjobb szerintük élni. Egészen meglepő városok is szerepelnek a listán, leesett állam még keresgélem.

A felmérésben olyan kérdésekre kellett válaszolni a résztvevőknek, mint hogy milyenek az elhelyezkedési lehetősége, a megélhetési költségek egy adott helyen, milyen általában véve az élet.

A listára 82 város került fel, én most elsőként a lista végén szereplőket mutatnám be. Következzen tehát az a 10 város, ahol külföldiként a legrosszabb élni! (A városok után egy-egy expat véleményéből idézek a Forbes válogatása nyomán.)

1. Kuvaitváros

Az összesítés legutolsó, 82. helyén végzett kuvaiti fővárost ezek szerint messze érdemes elkerülni. Egy ott élő brit elsősorban a hosszú munkanapokat és a hatnapos munkahetet viseli nehezen.

Ráadásul szerinte „a kuvaitiak hozzáállása a külföldi dolgozókhoz, különösen a rosszul fizetett munkásokhoz, rossz”. Egy indiai expat erre ráerősítve azt mondta, „a helyiek nem barátságosak”.

2. Róma

Amikor az előbb az áll leesésről írtam, akkor például Róma összesített listán elfoglalt utolsó előtti helyére gondoltam. Az Örök Város nyilván a legrosszabb európai település, ahova költözhetünk, elsősorban azért, mert nagyon nehéz munkát találni.

„A megélhetés nagyon drága, miközben a fizetések általában véve alacsonyak” – panaszkodott egy Rómában élő spanyol.

3. Milánó

Nesze neked, Olaszország, Rómát csak egy hellyel előzi meg Milánó, elsősorban azért, mert nagyon rosszul teljesített a városi életet összesítő listán, illetve a munkahelyek terén sincs dicsekedni valója.

„Rossz az egyensúly a bevételek és a megélhetési költségek között” – mondott ítéletet egy Milánóban élő német.

4. Lagos

Speciel én Nigériától nem vártam olyan nagyon sokat, úgyhogy Lagos helyezése nem is meglepetés – az már annál inkább, hogy Rómát és Milánót is megelőzte, amit elég nehéz hova tenni.

Különösen úgy, hogy Lagos minden egyes vizsgált területen a 10 legrosszabb város között volt, egyedül a klíma és az időjárás terén végzett a középmezőnyben.

Az ott élő külföldiek ugyanakkor nagyon nem szeretik a helyi közlekedést, a politikai stabilitást (pontosabban annak hiányát) és a személyes biztonságukat is féltik.

„Biztonságról szó sincs, és normális, elérhető tömegközlekedésről sem beszélhetünk” – mondta egy orosz expat.

5. Párizs

Újabb meglepetés, hiszen a francia főváros 5. helye azt jelenti, hogy a külföldön élők szerint a legrosszabb öt város közül három is európai nagyváros. A legtöbb ottani határátkelő a beilleszkedés nehézségeire, tízből négy a helyiek barátságtalan viselkedésére panaszkodik.

A helyzetet tovább rontják a borzalmasan magas ingatlan- és egyéb árak. „Minden rémesen drága, kezdve a lakhatástól egészen az élelmiszerig és az alapvető termékekig” – számolt be például egy ott élő portugál.

Miközben Párizs elég jól szerepelt a kikapcsolódási lehetőségek listáján (24.), ugyanez már nem mondható el a személyes biztonság terén (66.). Olyannyira, hogy majdnem kétszer annyi (17 százalék) expat érzi magát veszélyben a francia fővárosban, mint globálisan (9 százalék).

6. San Francisco

Az amerikai metropolisz helyezése annyira nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, milyen borzalmas ott a drágaság, mennyire nehéz megélni. Olyannyira, hogy a megélhetési és a lakhatási költségek terén is az utolsó lett.

A helyzet tényleg tragikus, olyannyira, hogy már a város középosztálybeli részén is terjed egy régi-új lakhatási forma. Tanárok, zenészek, szövegírók és médiatervezők közül is egyre többen költöznek kollégiumokba.

Az egyik ilyen kommuna, a Starcity által megcélzott közönség 40 ezer és 90 ezer dollár között keres évente, korban nagyon széles a merítés, a 20 évestől az 50 évesig vannak lakói. Legtöbbjüknek semmilyen ideológia alapja nincs a kommunában való létezéshez. Egyszerűen így praktikus élniük.

A méregdrága San Franciscóba visszatértek a kommunák

Van azért jó hír is, például az, hogy a karrierlehetőségeket tekintve Boston után a legjobb hely a világon, más kérdés, hogy ennek komoly ára van: a munkabiztonság (78. hely), a munka-magánélet egyensúlya (78. hely) és a ledolgozandó órák száma (80. hely).

7. Los Angeles

Maradunk az Egyesült Államokban, merthogy San Franciscót a szintén nyugati parti Los Angeles előzi meg egy kevéssel. Az ott élő külföldiek szeretik ugyan az időjárást (4. hely, csak Lisszabon, Miami és Barcelona előzi meg), de nagyjából ennyi.

Los Angelesben borzalmas (azaz kb. nincs) a tömegközlekedés, autó nélkül gyakorlatilag mozdulni sem lehet, aminek következtében állandók a dugók.

(Ha érdekel a Los Angeles-i – és londoni – közlekedés, akkor hallgasd meg egy közelmúltbeli beszélgetésünket Tamással és Bandosszal.)

Egyébként egy idén nyári amerikai felmérés szerint az Angyalok Városa lakóinak háromnegyede érzi magát valamennyire stresszesnek minden nap, ezzel LA a leginkább stresszes amerikai város. (Nem sokkal lemaradva követi New York, míg a harmadik helyen Chicago végzett 65 százalékkal.)

A legstresszesebb amerikai város

Nem beszélve arról, hogy Los Angeles egyike a felmérésben szereplő legdrágább városoknak (73. hely), különösen igaz ez a lakhatásra (75. hely).

8. Lima

A perui főváros egyetlenként került fel Közép-és Dél-Amerikából a legrosszabb városok listájára, elsősorban a nagyvárosi élet minőségével, a tömegközlekedéssel és a személyes biztonságérzettel elégedetlenek az ott élő külföldiek.

„Általános a bizonytalanság, rossz a tömegközlekedés és drága az egészségügy” – sorolta például egy ott élő belga. Ami jó hír, hogy viszonylag olcsó a megélhetés.

9. New York City

A csillogó és (sokak számára) vonzó külcsín mögött az ott élő külföldiek szerint nagyon komoly problémák húzódnak meg. A megélhetési költségek borzalmasak (81. hely), nem sokkal jobb a munka-magánélet egyensúlya (76.), az egészség és a környezet (75.), de még a pénzügyi vetület (73.) sem.

Az árakra, költségekre szinte kivétel nélkül minden ott élő külföldi (meg nyilván nem külföldi is…) panaszkodik.

10. Yangon

A mianmari Yangon az egyetlen ázsiai város a tíz legrosszabb listáján. Felkerülése azért is érdekes, mert az ott élő külföldiek a helyieket kifejezetten barátságosnak találják (egy határátkelő szerint „a mianmari emberek nagyon jók, nagyon könnyű velük együtt dolgozni”).

Nagy kár, hogy szinte minden más Yangon ellen szól, elsősorban (miként egy dél-koreai expat megjegyezte) a rossz egészségügy és a gyenge életminőség. A megkérdezettek több mint fele gyengének mondta a tömegközlekedést és minden harmadik a kikapcsolódási lehetőségek hiányára panaszkodott.

Ez volt tehát a 10 legrosszabb város, ahová nem érdemes határátkelőként költözni, benne néhány (számomra) meglepetéssel.

(Fotó: pixabay.com/liliy2025)

Share.

About Author

Leave A Reply