A világ 10 legjobb városa expatoknak

0

A különböző listák kapcsán az ember már hajlamos élni a gyanúperrel, őszintén szólva nincs ez másként a MoverDB tanulmánya esetében sem, melyben a legjobb (és legrosszabb) városokat szedték össze expatoknak. Vajon Budapest hol található?

Az egész járvány sújtotta 2020-as év nem éppen a legjobb arra, hogy az ember külföldre költözzön, persze az expatok esetében kicsit más a helyzet, hiszen őket a munkahelyük segíti.

Nem meglepő módon a MoverDB összeállítása is elsősorban azt hangsúlyozza, hogy a benne szereplő városokat a Covid-19 utáni (reméljük, lesz ilyen) helyzetet figyelembe véve szedte össze.

A lista alapját több tényező összhatása adta. Ilyen a biztonság, az életminőség, a megélhetési költségek, a munka-magánélet egyensúlya és az ott élő expatok száma.

A költségek között olyanokat vettek figyelembe, mint az élelmiszerek ára, a közlekedés, a közüzemi számlák, a lakbér. Emellett bejátszott a várható élettartam, az átlagfizetés vagy éppen az átlagos túlórák száma.

És akkor a lista…

Mit mondjunk, elég furcsa. A legkívánatosabb város ezek szerint ugyanis Madrid, amit Reykjavík, Luxembourg, Helsinki és Genf követ. A TOP25 prszág mindegyike európai, ami szintén felvet kérdéseket.

Érdemes megnézni, mivel indokolnak a szakemberek. A spanyol főváros mellett szerintük a munkalehetőségek, az egészségügy, a kultúra és a történelem szól, emellett magas a várható élettartam és a világon az egyik legjobb az egészségügyi rendszer.

Madridban kifejezetten olcsó a tömegközlekedés, a megélhetési költségek sem magasak és rengeteg a színvonalas étterem (egy 25 kilométeres sugarú körben 18 Michelin-csillagos étterem található).

Talán még ennél is meglepőbb Reykjavík második helye, ami Izland gazdag kultúrája, a kiemelkedő jóléti rendszer, a gyönyörű természet, a nagyszerű munka-magánélet egyensúly indokol.

Ami a Magyarországhoz közeli helyeket illeti, Ljubljana a 7., Bécs a 10., Prága a 15., Pozsony a 23. Igen, jól látjátok, Budapest nincs a legjobb 25, expatoknak ajánlott város között, ami azért kicsit furcsa.

Még furcsább lesz a helyzet, ha megnézzük a lista túlsó végét. A Santiago, Bogota, Cape Town hármasban sok meglepő nincs, ellenben a 6. helyezett Athén már érdekes, még inkább az, hogy az összeállítók szerint Budapest a 7. legrosszabb város egy expatnak (a magyar főváros mögött Riga, Varsó és Moszkva következik).

A végén persze a MoverDB szakemberei hangsúlyozzák, hogy minden városnak megvannak a maga szépségei, azaz az összes felsorolt városnak vannak olyan jellemzői, melyek miatt jó ott élni.

Végül jöjjön a két TOP10, először a legjobbak:

1. Madrid
2. Reykjavík
3. Luxembourg
4. Helsinki
5. Genf
6. Róma
7. Ljubljana
8. Stockholm
9. Lisszabon
10. Bécs

A lista túlvége, azaz a legkevésbé jók:

1. Santiago
2. Bogota
3. Cape Town
4. Mexikóváros
5. Brasilia
6. Athén
7. Budapest
8. Riga
9. Varsó
10. Moszkva

Expatok közt

Share.

About Author

Leave A Reply